Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.3.12 / dotaz č. 32341
Dobrý den, máme starší rodinný domek a zvažujeme zateplení. Můžete nám poradit jaká izolace je vhodnější použít, jestli pěnový polystyren nebo minerální vata?
Děkuji
V zásadě existují dva způsoby zateplování – vnější kontaktní zateplovací systém, tj. nalepení tepelného izolantu na stěnu a následné provedení stěrkové omítky, druhý způsob - odvětrávaná fasáda, tj. připevnění tepelného izolantu na stěnu zpravidla pomocí lišt, či latí, provedení distanční vzduchové mezery, která je nahoře i dole otevřená do prostoru a provedení fasády. Ta má zejména za úkol chránit tepelnou izolaci proti větru a srážkové vodě.
Na první způsob zateplení lze použít jakoukoliv tepelnou izolaci, jež se vyrábí v deskách. U nás je obvyklý pěnový polystyrén, který je levnější a minerální vlna,
jež je dražší, ale zase nehořlavá. V zahraničí se dále používají desky z korku, desky z velmi lehkého plynosilikátu. Je možné použít i desky z extrudovaného polystyrénu, či pěnového polyuretanu. To se ale kvůli ceně materiálu nepoužívá.
Na odvětrávanou fasádu je možné použít jakoukoliv tepelnou izolaci, která má malý difuzní odpor, tedy minerální vlnu nebo celulózu. Volba mezi kontaktním systémem a odvětrávanou fasádou závisí především na vlhkosti domu. Pokud je dům vlhký, je nutné použít odvětrávanou fasádu, v ostatních případech je to jedno.
Pokud se jedná o srovnání pěnového polystyrénu versus minerální vlny u kontaktních systémů, dojdeme k závěru že rozdíly jsou minimální. Minerální vlně nahrává skutečnost, že jsem nikdy neslyšela o klování ptactva do této fasády, což se u pěnového polystyrénu může stát.
Odpovídá:  Ing. Pavlína Charvátová* - EKIS České Budějovice Energy Consulting tisk