Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.4.12 / dotaz č. 32345
Dobrý den. Chci Vás požádat o radu při zateplení RD, který je postaven z porothermu 44 P+D cca před 6-ti lety, má nahozenou klasickou omítku cca 2cm a v souč. chci udělat fasádu. Chtěl bych použít EPS 5cm po penetraci omítky, ale nevím, jak se bude chovat vůči rosnému bodu. Mohli byste mi poradit? Děkuji.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Před 6 lety byla ještě v platnosti starší verze ČSN, která řeší požadavky na tepelné izolace budov a teplotně vlhkostí parametry. V té době cihelný pálený blok Porotherm 44 P+D byl považován za dostatečný a z hlediska tepelně izolačních schopností se neuvažovalo s jeho dalším zateplením.
Dle údajů výrobce je tepelný odpor tohoto zdiva R (m2.K/W) bez omítek v rozmezí od 3,15 do 2,7 při 1% praktické vlhkosti. Rozmezí je dáno způsobem zdění (různé druhy malty – běžná nebo tepelně izolační) a vlastním materiálem. Cihelný blok byl postupně vylepšován. Lze tedy předpokládat, že tepelný odpor bude cca 3,0. To odpovídá součiniteli prostupu tepla U 0,34 (W/m2.K), to je veličina, se kterou pracuje současná norma.
Z pohledu současných doporučení na tepelnou izolaci obvodových konstrukcí budov je pálený cihelný blok Porotherm 44 P+D z té doby již spíše málo. Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu zděnou 0,30 (W/m2.K), ale s tím, že do konce roku 2012 se ještě připouští hodnota dle původní verze normy 0,38. Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Hodnota U kolem 0,34 tedy ještě splňuje minimální požadavky, ale od příštího roku již ne. Proto lze zateplení doporučit a to nejlépe v takovém provedení, aby byla splněna minimálně hodnota doporučená (U 0,25) a zároveň byla konstrukce bezpečná z hlediska možné kondenzace. V případě použití běžného bílého fasádního polystyrénu typu EPS 70 F v malé tloušťce bude ke kondenzaci docházet na rozhraní zdiva a EPS, což je nežádoucí. Tento materiál má tepelnou vodivost λ 0,039 W/m.K a faktor difúzního odporu  = 40. Je tedy poměrně paronepropustný, což je z hlediska kondenzace nevýhodné. Proto bude potřeba volit tloušťku alespoň 10 cm. Výsledná hodnota součinitele prostupu tepla bude pak kolem 0,18 (W/m2.K). Tloušťku 5 cm bych nedoporučoval. Hloubka špalety se však zvětší o cca 12 cm.
Vhodnější je použití šedé, difúzně otevřené (děrované) fasádní desky na polystyrénové bázi. Nabízejí se výrobky Baumit Open Reflect (Baumit) nebo EPS-F-Clima (Weber) a jistě i další výrobci. Tyto desky mají tepelnou vodivost λ 0,031 W/m.K a faktor difúzního odporu  = 10. Především vysoká propustnost pro vodní páru je příznivá z hlediska kondenzace vodní páry v konstrukci, ke které by v takto zateplené stěně nemělo docházet. Při tloušťce zateplení 5 cm bude výsledná hodnota součinitele prostupu tepla cca 0,22 (W/m2.K), při 6 cm 0,20 (W/m2.K). Při zateplení zdiva Porotherm 44 P+D 10 cm tohoto izolantu bude pak výsledná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) kolem 0,16, což již odpovídá nízkoenergetickým požadavkům. Z hlediska kondenzace bude konstrukce bezpečná. Použití tohoto izolantu lze tedy doporučit a běžný EPS F 70 spíše ne.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk