Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.12 / dotaz č. 32360
Dobrý den.Mam dum z kotovice sila zdiva 60cm.vnitrni strana obezdena dutaky na kantku.prosim jestli by jste mi napsali jaka je tepelna ztrata a jakou silu polistyrenu budu potrebovat na zatepleni.Děkuji

Pokud jsme správně pochopili skladbu Vaší konstrukce, je vnitřní zdivo z nějakých cihelných bloků neurčené tloušťky položených na bok - tedy vodorovné děrování a pak zdivo z kotovice.
Je potřeba hlavně prozkoumat otázku kondenzace vodních par v konstrukci, kotovice je specifický materiál a neměl by být vystaven dlouhodobé vlhkosti ani přesušení.
Vaše zdivo má obdobný tepelný odpor (mírně lepší) jak zdivo tl. 45 z konvenčních pálených cihel, tedy samotný R=0,6 m2.K/W respektive U=1,3 W/m2.K (se započítáním dalších koeficientů)
Hodnoty jsou to tedy obdobné jako současná plastová okna - nynější požadavky normy jsou na vnější zdivo U=0,3 W/m2.K
Abychom takové hodnoty dosáhli je potřeba zateplit Vaše zdivo izolantem o min tl. 12 cm (s tepelnou vodivosti max 0,039 W/m.K)
Pokud nemáte problémy s vlhkostí a zdivo má hydroizolaci od základové desky není problém použit konvenční zateplovací systém s polysteronovou fasádní deskou. Rosný bod pak bude v izolantu a neměla by hrozit při kvalitním provedení kondenzace vodní páry v konstrukci. Roční bilance odpaření případného kondenzátu je kladná, tedy v pořádku.
Pokud ale máte nějaké problémy s vlhkostí a chybí hydroizolace zdiva, bylo by vhodnější použít izolant s nízkým difúzním odporem, což je minerální vata, nebo speciální děrovaný polystyren.
V tomto případě v konstrukci dle matematického modelu nevzniká žádná kondenzační zóna.
V obou případech doporučujeme použít kompletní systém od jednoho výrobce a hlavně nekombinovat různá lepidla, stěrky atd.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk