Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.4.12 / dotaz č. 32365
Dobrý den.

Chci zateplit starší RD ze 40let,zdivo - cihla 30cm,celý podsklepený,obytna čast cca 1m na terenem,stěny v obytne časti se zdají suchu(až v mrazech v některých rozích vzniká kondenzační vlhkost),mírna vlhkost stěn v sklepě
-chi se zeptat,zda
je nutne provest měření vlhkosti zdiva a na Váš názor zda zateplovat kontantním či bez kontaktním systémem,druh a tlouštku izolantu - (minar. vata či EPS),zde zateplovat i sokl(bojím se poté vlhkosti ve sklepě a zda na zateplení soklu nepoužit bezkontaktní systém)
Děkuji
Dobrý den,
samozřejmě by bylo ideální nechat si udělat měření vlhkosti s posouzením vlivu zateplovacího systému. Obvykle si rozvahu o tom, zda je možné zateplení aplikovat provádějí přímo realizační firmy dle svých zkušeností.
Obecně je v těchto případech ideální aplikovat dvouplášťový systém, kde je jako izolant, který se připevní na stěnu, použita minerální vata a mezi vatou a vnějším obkladem je provětrávaná vzduchová mezera. Případná procházející vlhkost tak jednoduše projde skrz vatu a je odvětrána. Nevýhodou tohoto systému je však oproti kontaktnímu systému s omítkou poměrně o dost vyšší cena.
Určitým kompromisem mezi dvoplášťovou fasádou a klasickým kontaktním zateplením s polystyrenem může být kontaktní zateplovací systém s minerální vatou, či tzv. „open“ systémy s polystyrenem, kdy jsou desky polystyrenu „provrtány“, čímž je snížen jejich difúzní odpor. Zde je však třeba dbát na to, aby použitému „prodyšnému“ tepelnému izolantu odpovídaly svými parametry i použitá lepidla a stěrky.
Co se týká soklu objektu, zde není příliš na výběr. Pokud se bude sokl zateplovat, je nutné použít nenasákavý materiál, obvykle extrudovaný polystyren, který má však poměrně vysoký difúzní odpor. Pokud je sklep již teď trochu vlhký, mohlo by toto opatření přinést spíše starosti. Na druhou stranu tím odstraníte tepelný most, který u soklu vzniká.
Možná by byl řešením opět kompromis. Jak píšete, bytná část je cca 1 m nad terénem. Pokud by se zateplovací systém zatáhl cca do úrovně 0,5 m nad terén, kde by mu ještě nevadila odstřikující voda či sníh, do určité míry by se omezil tepelný most a zároveň by sokl zůstal volný.
Ideální by asi bylo poptat buď projektanta, či v první fázi jednu z odborných firem, která by byla ochotna zdarma v rámci nabídky zhodnotit situaci na místě a dle svých zkušeností navrhnout optimální řešení.

S pozdravem
Petr Vogel

Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk