Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.12 / dotaz č. 32368
Plánujeme výměnu oken v nájemním domě v Praze 3. Dům je cihlový 75 let starý, špaletová okna původní. Chceme je vyměnit za plastová. Máme nabídky od 2 firem. Na okna z profilů Veka (5 komor., Ug=1) anebo Deuceninck(6komor., Ug=1.1).Jaké jiné parametry máme po dodavateli odůvodněně požadovat ? Co máme považovat za rozhodující při výběru?
Děkuji předem za radu.
Dobrý den,
bohužel jste v dotazu nespecifikoval přesný typ oken, nelze tedy říci, který výrobek je lepší.

Obecně by jste měl při výběru okna požadovat okna s třístupňově těsněnou funkční spárou (tj. spárou mezi okenním rámem a křídlem). U plastových oken je to řešeno obvykle 3 těsnícími profily. 2 těsnící profily nejsou obvykle dostatečné.
Zasklení by měl být osazeno "teplým" - plastovým, nebo alespoň ocelovým distančním rámečkem. Použití lepšího rámečku než hliníkového snižuje možnost rosení skel. Cenový rozdíl oproti hliníkovému rámečku je v řádu 100Kč/m2.
Také je důležité dbát na správné osazení oken a řešení připojovací spáry, tedy spáry mezi okenním rámem a zdí, do které je okno osazeno. Připojovací spára by neměla být jen vyplněna PUR pěnou, ale měly by být řádně utěsněna jak z vnější, tak z vnitřní strany. Vnější utěsnění by mělo být vodotěsné (zabrání zatečení hnané dešťové vody do interiéru) a vnitřní vzduchotěsné (zabrání proudění vzduchu u zavřeného okna). K utěsnění spár se používají buď speciální tmely, komprimační pásky nebo těsnící folie. Např. cena těsnících folii se pohybuje do 100 Kč/m včetně montáže.

Při výběru okna, je tedy důležité nejen srovnat kvalitu jednotlivých oken, rámů a zasklení, ale také zohlednit způsob montáže oken a celkové řešení připojovací spáry okna.

S pozdravem

Ing. Josef Votruba
konzultant
ENVIROS, s.r.o.
Member of SKM ENVIROS
Odpovídá:  Ing. Josef Votruba* - EKIS Praha Enviros tisk