Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.4.12 / dotaz č. 32422
Dobrý den,
v současné době kupuji samostatně stojící rodinný dům. Obvodové zdivo je z křemelinových tvárnic Isostone z Kalofrigu Borovany, tl. 30 cm. Zdivo je zatepleno lignoporem tl. 40 mm (35 mm polystyren, 5 mm heraklit). Dům byl stavěn v roce 1994 - 1998. Střecha sedlová, vazba trámová, pobitá prkny. Vestavěné podkroví zatepleno 30 cm minerální vaty. Dům je z 1/2 podsklepen, zaizolován proti vlhkosti dobře, nikde nejsou patrné náznaky pronikající vlhkosti. Dům stojí na slunném místě. Dům je vytápěn pouze uhlím a dřevem. Zajímá mě, zda-li je síla obvodového pláště dostačující a izolace lignoporem vhodně řešená. Jaký je koeficient prostupu, u takto řešené skladby zdiva, v porovnání s akt. normami? Popř. jakou navrhujete skladbu zateplení a jakým materiálem, když už je použit lignopor?
Předem děkuji za písemnou odpověď.
S přátelským pozdravem
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Pro stávající starší zdivo z křemelinových tvárnic (se 4 otvory) je v normě uváděna ekvivalentní tepelná vodivost λ 0,33 W/m.K. Zdivo bez zateplení má tepelný odpor R cca 0,9 (m2.K/W), dohromady s provedeným zateplením Lignoporem dle vašeho popisu R cca 1,75 (m2.K/W). To odpovídá součiniteli prostupu tepla U 0,55 až 0,60 (W/m2.K), to je veličina, se kterou pracuje současná norma.
To je z pohledu současných doporučení na tepelnou izolaci obvodových konstrukcí již hodně nedostatečné.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu zděnou 0,30 (W/m2.K), ale s tím, že do konce roku 2012 se ještě připouští hodnota dle původní verze normy 0,38. Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Hodnota U 0,55 až 0,60 tedy nesplňuje ani minimální požadavky.
Dodatečné zateplení lze jistě doporučit, bude ale nutno vyhodnotit stávající podklad z hlediska soudržnosti pro návrh provedení přidaného vnějšího kontaktního zateplení. To se neobejde bez stavebně technického průzkumu stávající skladby, který by měl zahrnovat:
- provedení sond (alespoň na 3 místech a v rozsahu několika původních desek)
- provedení odtrhové zkoušky na podklad
- provedení výtahové zkoušky hmoždinek pro stanovení typu hmoždinek a způsobu kotvení (počet a rozmístění hmoždinek)
To musí zajistit odborná firma. Doporučuji zavedené výrobce a dodavatele vnějších kompletních zateplovacích systémů ETICS, například Baumit, Weber, Caparol, Stomix apod. Řada z nich je již techniky připravena na provádění revitalizací a dodatečných tepelných izolací starších VKZS, ale systém s heraklitovými deskami se trochu klasickému provedení vymyká. Jde o to, že desky Lignoporu se zpravidla jen kotvily (kdo ví jak, často hřebíky a zátkami) a pokud lepily, tak na kdo ví co a kdoví jak, zpravidla na obyčejnou maltu.
Z tohoto vyhodnocení teprve vyplyne návrh na technické a materiálové řešení.
Pokud jde o tloušťku dodatečné izolace a materiál. Použít bude možno EPS nebo XPS. Pokud bude požadavek na vyšší pevnost desek nového zateplení, může to být spíše XPS. Systém se bude muset patně kotvit až do zdiva. Z hlediska difúze vodní páry by EPS již neměl stav zhoršit, polystyrén je již v Lignoporu. Nic se nezkazí z hlediska difúze použitím šedé, difúzně otevřené (děrované) fasádní desky na polystyrénové bázi. Nabízejí se výrobky Baumit Open Reflect (Baumit) nebo EPS-F-Clima (Weber) a jistě i další výrobci. Tyto desky mají tepelnou vodivost λ 0,031 W/m.K a faktor difúzního odporu  = 10. Především vysoká propustnost pro vodní páru je příznivá z hlediska kondenzace vodní páry v konstrukci, ke které by v takto přizateplené stěně nemělo
Při zateplení stávající konstrukce například 10 cm izolantu typu EPS 70F bude výsledná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) kolem 0,23, což odpovídá doporučení normy. Aby to bylo na nízkoenergetický standard, muselo by se jednat alespoň o 20 cm. V případě materiálů s nižší tepelnou vodivostí pak postačí adekvátně méně, nutno stanovit dle použitého izolantu.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk