Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.12 / dotaz č. 32430
Dobrý den, rád bych zateplil novostavbu RD z cihel Ytong Lambda 37,5cm. Chtěl jsem se zeptat jaká síla izolace by byla nejvhodnější z hlediska rosného bodu a ostatních kritérií. Moc děkuji za odpověď.
Rosný bod je teplota, při které je vzduch maximálně nasycen vodními parami a již nedokáže více vodních par absorbovat. Jinak řečeno, relativní vlhkost vzduchu dosahuje 100 %, a jakmile je této hodnoty dosaženo, vzduch již není schopen přijmout více vodní páry a nastává proces kondenzace, kdy vodní pára přechází do kapalného skupenství v podobě vodních kapek.
Protože dosažení rosného bodu a následná kondenzace vodních par může ohrozit konstrukce domu, je nutné navržením skladby a volbou materiálů ovlivnit místo vzniku a množství kondenzátu. Konkrétní parametry pro každý typ konstrukce určuje norma ČSN 730540-2. Tato norma například připouští u masivních stěn (typu cihelného zdiva) zkondenzování nejvýše 0,5 litru na 1 m2 během jednoho roku. V lehkých konstrukcích zdiva či stropu či naopak v těžkých zateplovaných konstrukcích nesmí objem kondenzátu za stejnou dobu přesáhnout 0,1 litru na 1 m2. „Toto množství je pro zdivo ještě bezpečné.
Při vnějším zateplení se rosný bod posouvá směrem ven z konstrukce, tj. čím víc zateplíte, tím posouváte bod kondenzace od zdiva dál. Pokud splníte současné tepelně-technické normy, neměl by být s vlhkostí problém. Optimální tloušťka z hlediska ekonomického závisí na ceně tepla, které máte, a je třeba jí spočítat. Záleží i na materiálu pro zateplení jakou má paropropustnost a cenu. Obvykle je optimální hodnota okolo cca 10 cm izolace.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk