Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.12 / dotaz č. 32469
Dobrý den,

Potřeboval bych radu odborníka, znát Váš názor na plánované dodatečné zateplení dřevostavby RD MULTI 64 v Rájci Jestřebí.

Uvažuji na stávající konstrukci obvod. pláště aplikovat „zateplovák“ („dolepit“ 100 mm fasádní polystyren).

řeším dilema, zachovat dodatečné provětrání stávající fasády, nebo AC desky odstranit a lepit „zateplovák“ na původní lignátové desky?

Na vyžádání zašlu e-mailem skladbu stáv. obvodové stěny + půdorys RD

děkuji mnohokrát za Váš odborný názor



S přáním hezkého dne



Dobrý den,
volba optimálního postupu zateplení příslušné konstrukce bude vycházet z její stávající sklady, ze stavu jednotlivých vrstev pláště a konstrukčních možností řešení. Z Vašeho popisu je zřejmé, že stávající konstrukce je založena na principu provětrávané fasády. Průběžná vzduchová dutina napojená na venkovní prostředí má svou specifickou funkci – proudící vzduch v mezeře strhává s sebou vlhkost pronikající do ní vnitřní částí obvodové konstrukce a odvádí ji do venkovního prostředí. Bude záležet na stávající koncepci skladby, a zda bude možné tuto koncepci změnit bez větrané mezery.
V současné době jsou již na trhu kontaktní zateplovací systémy pro dřevostavby. Zateplovací systém se aplikuje přímo na pevný podklad, např. dřevotřískové, cementotřískové nebo sádrovláknité desky lepením a kotvením pomoci talířových hmoždinek. Také volba tloušťky a druhu tepelné izolace v zateplovacím systému bude vycházet ze složení stávající konstrukce. Tloušťka doteplení by se měla v první řadě odvíjet od celkových tepelně-technických vlastností celé konstrukce – splnění alespoň požadovaných nebo doporučených normových požadavků. Na druhou stranu, máte možnost aplikovat třeba i daleko větších tlouštěk (třeba 200mm) pro dosažení vlastností hodných pasívních domů a při vynaložení mírně vyšších finančních prostředků.
Pokud uvážíme, že stávající konstrukce je provedena správně a má všechny vrstvy, které by měla mít, tzn. vnitřní povrchové konstrukce (např. sádrokarton), parozábranu (kompaktní), precizně provedenou vrstvu tepelné izolace, venkovní vrstvy (těsné proti působení větru, neporušení, dostatečně únosné a vhodné pro kotvení tepelné izolace), pak by neměl být problém s provedením zateplení. V tomto případě vámi uváděná varianta s odstraněním vrchní vrstvy a následná aplikace zateplení na stávající desky by neměla být problém.
Doporučuji aplikovat certifikovaný zateplovací systém. Za velmi důležité považuji konzultovat konkrétní technické a technologické možnosti a postupy zateplení s výrobcem konkrétního zateplovacího systému. Celá řada dodavatelů systémů dnes nabízí bezplatné konzultace svých technických poradců přímo na stavbě (zhodnocení vhodnosti podkladu, způsob a typ kotvení apod.) ještě před tím, než padne rozhodnutí o konkrétním postupu rekonstrukce. Byť se jedná „pouze“ o zateplení, nebývá od věci mít zpracovaný technických podklad (jednoduchou projektovou dokumentaci), který mapuje i některá sporná a komplikovaná místa – detaily ve stavbě.

Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk