Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.12 / dotaz č. 32486
Dobrý den,
dělám rekonstrukci starého baráku. Chtěl bych zateplit strop kuchyně a koupelny. Nad stropem je půda. Kvůli nerovnému stropu bych strop obložil sádrokartonem. Když už budu dělat sádrokarton tak jsem si říkal, že bych tam dal tepelnou izolaci (minerální vatu), jelikož je strop celkem nízký tak bych tam dal tak max. 6 cm. Potom bych na strop z vrchu z půdy dal další vatu asi 10 cm. Jde mi o to jestli nevadí že budu mít strop zateplený z obou stran, jestli se tam nebude tvořit vlhkost? Strop je rákosový.
To samé jsem chtěl ještě udělat u jedny stěny v koupelně ( z druhé strany je nevytápěná místnost, nebo spíš něco jako půda). Že bych dal zevnitř sádrokarton, potom vatu, asi jen 4 cm (koupelna je malá tak abych ji moc nezmenšil) a z venku bych na ni nalepil polystyren 10 cm, tak mi jde o to jestli se nebude někde uvnitř dělat vlhkost? Stěna je jen z normálních cihel, tloušťku nevím, ale max tak 30 cm, nebo spíš 20 cm. Jestli raději nezateplit jen zevnitř nebo jen z venku? Děkuji moc za odpověď.




Dobrý den,
nezávisle na přesné skladbě zateplovaných stavebních konstrukcí platí obecná zásada, že zateplování z vnější (chladnější) strany je ze všech pohledů stavební fyziky výhodnější. Proto Vám doporučuji provést podhled v kuchyni s co nejmenší vzduchovou mezerou a tepelnou izolaci provést ze strany podlahy půdy raději více - cca 20 cm. Pokud byste se přes to rozhodl pro zateplení stropu z obou stran, bylo by nutno na sádrokarton položit kvalitně provedenou parozábranu. Pro koupelnu uvedená zásada platí ještě výrazněji, neboť se jedná o provoz se zvýšenou vlhkostí. Zde Vám doporučuji výhradně zateplení ze strany půdy a raději bych volil desky z minerální vlny.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk