Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.12 / dotaz č. 32569

Dobrý den,
rádi bychom Vás požádali o několik rad ohledně zateplení rekonstruované chalupy, kterou předěláváme na částečně trvalé bydlení. Nákres zmiňovaných ploch objektu zasílám na Vaši adresu. V případě složitějších odpovědí si rádi domluvíme osobní konzultaci.
Děkuji velmi


OBJEKTY : I. - původní stavba z konce 19.stol., pískovcové základy, jílové cihly, šířka stěny 40-50 cm, objekt není výrazně vlhký /klasická chalupová stálá teplota, pravidelné topení a větrání/
II. - přístavba z poč.7O.let,která stavebně spojila objekty I. A III. Pískovcové základy, stará nefunkční izolace, cihlové zdi, 40cm
III. - pískovcový sklep, cca 1,5 m pod úrovní terénu, uvnitř studna 0,5 m hluboká, nad úrovní terénu zhruba 1m vysoká pískovcová zeď a na ní roubenka, bývalá dílna..
POPIS A DOTAZY:
ZDI : A – západní stěna, venkovní konopno-vlněná izolace /8 cm/ - suchá
B1 – jižní stěna, stejná venkovní izolace, vnitřní strana lehce vlhká cca 10 cm (z této strany jak jsem naznačil je svahovitý terén. Zatím nebyla pod ním provedena drenáž, s tou počítám hned, jak počasí dovolí…)
B2 –na ní napojení objektu III. Vnitřní strana vlhká do výše 20-30 cm. Přestože části vlhkosti snad pomůže hydroizolační podlahový systém Iglů (viz.podlahy níže), uvažujeme ještě vnitřní stěnu přizdít slabou příčkou cca 10cm před tuto zeď, s větracími otvory vyvedenými vně objektu. Je vhodný porobeton? Jak přesně umístit ty větrací objekty, aby ve vzduchové kapse mezi oběma zdmi nedocházelo ke kondenzaci a nevznikala plíseň?
PODLAHY : P1 – nepodsklepená betonová podlaha, neznámé složení, hloubka cca 3Ocm, suchá.
Jakou bychom měli použít izolaci a v jaké šíři, plánujeme-li zde dřevěnou selskou podlahu?
P2 – nyní nově budovaná podlaha, původně docela vlhký jíl, vykopáno 30cm a poté vrstva písku a hrubého suššího betonu /celkem 8 cm/, do požadované úrovně zbývá 22 cm, uvažujeme o odvětrání systémem iglú - solido a finální zakrytí beton.vrstvou. Je tento systém správná volba? Musí se nad něj ještě dávat nějaká izolace? Bude zde dlažba a půdovky, pod nimi v části podlahy el.podlahové vytápění.

UMÍSTĚNÍ RADIÁTORŮ:
Budeme zde používat krbovou vložku s teplovodním výměníkem. Je vhodné umístění radiátoru pod okny nebo spíše na boční stěně? Kolik radiátorů? Pod každým oknem jeden?
IZOLACE SKLEPA:
Jak a čím bychom měli odizolovat sklep II./v letošní tuhé zimě nám promrzl dovnitř, je tam i vyústění vodovodu, občas (hlavně z jara po tání) tam bývá i půl metru až metr vody a tak uvažujeme o vnitřní izolaci pískovcových zdí/ . I vzhledem k tomu, že bude nyní sousedit s obytnou místností (kuchyní): objektu II. Nebo máme nějak obestavit studánku a zaizolovat podlahu a tu zvýšit? A odvést z podlahy nějak vodu ven?
IZOLACE KOUPELNY:
V objektu III – roubenka, původní stavba, nad mokrým sklepem. Nyní vzniká koupelna (žádný sprchový kout, nic takového, jen lázeňská kamna, malá vana, ale pára tam bude…) Ocenili bychom radu, jak a čím správně, nejlépe ekologicky (a ekonomicky) zaizolovat podlahu . Tedy prostor mezi stropem toho vlhkého sklepa pod ní a podlahou – dřevěnou.
Budeme předělávat také střechu, zde se jedná o pultovou plochou střechu se sklonem cca 5-6°. Takže pravděpodobně plechová krytina. Jaký máme zvolit postup při izolaci a jaká je vhodná , aby nedocházelo ke srážení par u stropu a k následnému plesnivění dřevěného stropu a zároveň nám neunikalo teplo? Topení zde bude jen otopné těleso (žebřík) a průběžné celodenní „oražení místnosti“ otevřenými dveřmi z vedlejší místnosti: objektu II.



Dobrý den !

Po prostudování předložené problematiky je Váš dotaz velmi specifický a obsáhlý. Pokud Váš zájem trvá, ozvěte se jaké jsou Vaše časové možnosti ohledně osobní konzultace.
Pokud by bylo možné, prosím o zajištění píseemných podkladů.

S pozdravem

EKIS Hradec Králové - Novotná
Odpovídá:  Ing. Jindra Novotná* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk