Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.4.12 / dotaz č. 32650
Dobrý den,
máme čtyři roky zateplený panelový dům a nezdá se nám,že efektivně.Je možné dotečně zjistit jak moc jsme prohloupili?
Děkuji
Zdravím. Pokud jste dům skutečně zateplili teplenou izolací o tlouštce minimálně 80 mm (nyní se dělá běžně 120 až 160 mm) a pokud je zateplený všude, tak jste neprohloupili a problém může být v tom, že nemáte vyregulovanou otopnou soustavu či že nemáte instalovány poměrové měřiče tepla či termostatické hlavice a tudíž jednotliví obyvatelé si regulují teplotu v bytech nikoliv termostatickými hlavicemi, ale otevřením okna.
Samozřejmě, že je možné zjistit, zda a jak kvalitně máte zatepleno. Náročnost této kontroly se odvíjí od toho, aj dalece chcete zjistit ppřípadné problémy. Pro zjištění, zda máte všude zatepleno, případně kde je potřeba zateplení dodělat tak, aby nevznikaly problémy s plísněmi a nebo dokonce s hydroizolací střešního pláště stačí objekt obejít, prohlédnout. Cena takovéhoto posouzení se pohybuje (bez cestovného mezi 2 až 5 tis. Kč dle náročnosti). Dále je možné tuto obhlídku zkombinovat s kontrolou výkresové dokumentace, případně s provedením sond zda bylo zateplení provedeno správně...
Lze provést také měření termovizí (teplota musí být minimálně 3 dny pod +5 °C), ovšem toto měření je dle mého soudu zbytečné a je v tomto případě pouze hezké vizuálně.
Zdraví
Roman Šubrt