Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.12 / dotaz č. 32709
Dobrý den,stavím RD, který z hlediska tepelných ztrát by se měl pohybovat na hranici nízkoenergetického domu.Dům je postaven z cihel KM Beta šířky 24cm a z vnější strany bude zateplen 20 cm polystyrénu, který bude přetažen přes rámy oken ( trojsklo), které jsou zabudovány zároveň s vnějším lícem zdiva.Připojovací spára je zatěsněna z obou stran páskami ilbruck twin activ. V současné době uvažuji nad zapravením vnitřních špalet oken a to nalepením 2cm extrudovaného polystyrenu a přetažením lepidlem s perlinkou.Prosím o Vaši radu zda nevznikne v budoucnu na takto zapravených špaletách problém s plísněmi či kondenzací vlhkosti.
Děkuji.
Vážený pane, tepelnou izolaci ostění oken z vnitřní strany nedoporučuji. Sice by to na jedné straně vedlo ke snížení vlivu tepelného mostu, ovšem hrozí zde právě riziko plísní, jak jste uvedl. Z vnitřní strany je totiž potřeba, aby vnitřní povrch byl nad kritickou teplotou. Je tedy naopak potřeba teplo přivést do všech míst a proto lze spíše doporučit na vnitřní povrchy v inkriminovaných místech používat tepelně vodivé materiály.
Typickým případem, i když z jiného místa stavby, je uložení dřevěného nosného trámu ve zdivu tl. 45 cm tak, jak se to provádělo až do 50. let minulého století. Pokud je dřevěný trám upožen na zdivo, dosahuje teplota na trámu v místě kapsy cca 2,5 °C, tedy hrozí při současném užívání riziko kondenzace a hniloby stropního trámu. Pokud se však uložení stropního trámu zesílá ocelovými příložkami (to se dělá při rekonstrukcích staveb s hnilobou napadenými stropními trámy), tak se povrchová teplota zvýší až na 14 °C. Ocelové příložky totiž do inkriminovaného místa přivedou teplo z interiéru. Přitom normou je požadováno, aby teplota povrchu byla nad +12,6 °C. Touto rekonstrukcí tedy dojde nejen ke zpevnění stropů, ale právě použitím vodivého materiálu i k vyřešení nízkých povrchových teplot. Pravda, mírně se zvýší úniky tepla z objektu.
U vámi navrhované úpravy, tedy obložení ostění extrudovaným polystyrénem by došlo k pravému opaku, snížil byste si povrchovou teplotu a tím zvýšil riziko kondenzace vodní páry a tvorby plísní.
Ještě technologická poznámka: Pokud někde na stavbě používáte extrudovaný polystyrén a na něj potřebujete natáhnout lepidlo a síťovinu, tak musíte použít speciální lepidlo určené na extrudovaný polystyrén. Normální lepidlo používané na pěnový polystyrén na extrudovaném nedrží.
Zdraví
Roman Šubrt