Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.12 / dotaz č. 32809
Dobrý den, žádám o odpověď na následující dotaz.Je pravda, že majitelé bytů musí dle vyhl. 285/2011Sb investovat po uplynutí 5 let po kolaudaci domu za cejchování bytových vodoměrů na TUV i SUV a za kalorimetr, který má každý byt umístěn na chodbě? Vzhledem k tomu, že kalibrace se neprovádí obvykle na místě, musí se pořídit druhá sada měřidel? Odhad za kalibraci za byt je cca.3.000-5.000.-Kč. Otázka tedy je, zda tato povinnost se týká i fyzických osob a jaké jsou případné sankce za nedodržení lhůt? Nejedná se pouze o měřidla na patě domu?
Děkuji.
dobrý den a děkuji za dotaz ,
dle vyhlášky 285/2011Sb se musí povinně ověřovat vodoměry na TUV a SUV používané pouze k rozúčtování nákladů na tyto média konečným spotřebitelům každých 5 roků , pro měřiče tepla to jsou 4 roky . Měřidla musí být zaplombovaná , i při výměně se kontroluje neporušenostt plomby . Pokud máte tento systém rozůčtování , je to povinnost .
Je to v podstatě kontrola správnosti měření , případného neoprávněného zásahu někým , tudíž i ve Váš prospěch .
V bytových domech se to provádí většinou hromadně , výměnným způsobem ( nové , či starší nově ověřené), což je otázka cca 15 min . Zajišťuje to na určený termín správce nebo majitel domu .Ty ceny , které uvádíte , se mi zdají dost vysoké , nechte si udělat nabídku od více fy .

přeji hezký den
Jan Brejcha
Odpovídá:  Ing. Jan Brejcha* - EKIS Blatná tisk