Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.12 / dotaz č. 32842
Dobrý den, mohu se zeptat, jaký je dle současné normy minimální a doporučný požadavek na izolaci podlahy na terénu s podlahovým vytápěním a kolik cm EPS t opředstavuje? Je při podlahovém vytápění jiný požadavek na 2m okolo obvodu? Moc děkuji.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Požadavek na tepelnou izolaci podlahy uvádí norma ČSN 73 0540-2 ve znění z října 2011, která stanoví hodnoty součinitele prostupu tepla pro podlahy z vytápěného prostoru přilehlé k zemině:
hodnota požadovaná 0,45 W/m2.K
hodnota doporučená 0,30 W/m2.K
hodnota doporučená 0,22-0,15 W/m2.K pro pasivní stavby
Pro podlahové vytápění se do součinitele prostupu tepla započítávají pouze vrstvy od roviny, ve které je umístěno vytápění, směrem do exteriéru.
Při použití uváděného polystyrénu EPS je pro dosažení doporučené hodnoty 0,22 W/m2.K potřebná tloušťka 20 cm. Při použití extrudovaného polystyrénu XPS, který má lepší tepelně izolační vlastnosti, by pro stejnou hodnotu postačovalo 12 cm.
Požadavek na kvalitnější tepelnou izolaci kolem obvodu stěn má zabránit vlivu možných tepelných mostů na výši tepelných ztrát
Vzhledem k cenám energie a rostoucím požadavkům na zkvalitňování tepelně-izolačních vlastností staveb je vhodné používat vyšší tloušťky izolačních materiálů a to po celé ploše vytápěné místnosti

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk