Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.12 / dotaz č. 32850
Dobrý den,

rád bych zateplil strop ve starším rodinném domě.

Situace: patro-nevytápěná půda strop štuk, rákos, spodní prkenný záklop , cca 8 cm vaty, vzducová mezera, horní prkenný záklop na sraz.Půda neobývaná, nebude pochozí. Veškerý materiál suchý, nepoškozený stáří 42 let. Střecha lehká, větraná, krytina hliníkové šablony, hliníkový plech. Parobrzdu nelze umístit do interieru, nízké stropy cca 2,2 m, parobrzdu nelze umístit mezi trámoví podlahy, spodní záklop probit hřebíky.

Doporučení projektanta : Minerální izolace Isover Domo 2 x 12 cm. Parozábranu položit na stávající horní záklop.

Dotaz : Můžu položit novou izolaci na stávající prkenou podlahu bez parobrzdy? Nejde o úsporu materiálu, ale mám obavy o kondenzaci vody v trámoví podlahy. Podlaha je členitá, nedovedu si představit vzduchotěsnost parobrzdy.

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
Vámi popisovaná skladba stropní konstrulce byla podrobena výpočtu programem PROTECH dle ČSN 730540-2:2011 při okrajových podmínkách:
vnitřní návrhová teplota 20 °C, relativní vlhkost 50%
vnější návrhová teplota -15 °C, relativní vlhkost 84%.
Problém spolehlivosti výpočtu spočívá v obtížně definovatelné prodyšnosti vrchního záklopu, který je proveden pouze na sraz. Pokud by byl záklop utěsněn, byl by stávající stav z hlediska kondenzace nevyhovující. To, že konstrukce je v pořádku 42 let, lze přičíst prodyšnosti vrchního záklopu a pravděpodobně i lepším provozním podmínkám než uvažuje výpočet.
Pro případ utěsněného vrchního záklopu postačí položení 60 mm izolace ISOVER DOMO, aby ve skladbě nedocházelo ke kondenzaci bez použití parozábrany. Větší tloušťka izolace a prodyšnost vrchního záklopu zvyšují bezpečnost proti možnému vzniku kondenzace.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk