Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.12 / dotaz č. 32998
chceme zateplit v cihlovém bytovém domě pouze boční stěny, protože si obyvatelé krajních bytů stěžují,že nevytopí rohové místnosti na dostatečnou teplotu. Nechtěli bychom ale na cihli lepit polystyren.Má to vůbec smysl a jsou jiné druhy zateplení?
Vážený pane tazateli,
Problémy s vytápěním některých místností mohou mít mnoho příčin. Rohové místnosti, zejména s větším prosklením a s neošetřenými tepelnými mosty mohou vykazovat větší problémy. Dovolte, abych probral jednotlivě jednotlivé položky.
- Při výstavbě byly stanoveny jednotlivé tepelné ztráty místností a k tomu se určily velikosti a výkony jednotlivých topných těles
- K tomu, aby vytápění dobře fungovalo je potřeba, aby byly také nastaveny správné průtoky jednotlivými topnými tělesy (hydraulické vyregulování soustavy)
- Neizolované konstrukce původní stavby zdaleka neodpovídají současným požadavkům norem a zejména CENĚ TEPLA. K současným platným požadavkům dle ČSN 730540-2:2011 je od 60. let např. zvýšení nároků na tepelnou ztrátu cca 5x. T.zn. že nyní je požadována 5x nižší součinitel prostupu tepla U než tomu bylo dříve.
- Budova, pokud je v původním stavu z doby výstavby obsahuje většinou značné tepelné mosty - např. věnce napojení vodorovných konstrukcí apod. To vede m.j.
- U rohových místností mohou tyto problémy být větší
- Zateplením se m.j. sníží vliv tepelných mostů, což omezí možnost kondenzace na konstrukci a tvorbu plísní a dále se zvýší povrchová teplota stěn, takže pocitově při stejné teplotě na teploměru je lepší pocit tepelné pohody v místnosti.

Zateplení je v podstatě dnes standartem a pokud je proveditelné doporučuji jej provést. Tyto úpravy by ovšem měly mít nějaká pravidla a návrh by měl zpracovat odborník a pokud možno by mělo být zateplení komplexní, které Vám přinese celkové snížení spotřeby energie na vytápění
Použití polystyrenu není problém a hlavní výhodopu je jeho cena.


Pokud byste chtel tyto záležistosti probrat osobně můžete mě navštívit v Liberci v poradenském středisku EKIS, palác Syner, Rumunská 9, Po a St 13 - 17h. Konzultace je bezplatná.

Za Ekis Liberec Zdeněk Havlát





Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec tisk