Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.12 / dotaz č. 33044
Dobrý den, před týdnem jsem měnil 2 plastová okna, jedno z oken vapadá ovšem jinak než to co tam bylo dříve, rozměrově odpovídá, ovšem není dvoukřídlé ale jednokřídlé, to z toho důvodu, že pro mě bylo finančně dostupnější! výměna byla velmi nutná v místnosti se mi dělala šílená plíseň a měl jsem obrovské tepelné úniky, ptám se jen proto, že jsem prostě více financí na toto okno neměl. bydlím v bytovém domě kde je 6 byt jednotek
, ostatní sousedé mají okna vyměněná, jsou ale dvoukřídlá, jedná se mi o to jestli z toho mohu mít průšvih či ne, podotýkám, že dosud u nás nemáme sjednané žádné společenství vlstníků a tudíž žádná pravidla v domě doposud smlouvou sepsány nejsou, předem díky za odpověď
Vážený pane tazateli,
nevím Vaše místní podmínky, jaký je dům atd.
Podle toho, co píšete by z hlediska členění okna žádný problém vzniknout neměl.
Ovšem dle toho, že jste měl v bytě před tím plíseň signalizuje nějaký problém, který výměna dříve netěsných oken za nová těsná určitě nezlepší.
Zde je potřeba :
- pokusit se zjistit důvod tvorby plísní - zatékání, srážení na chladné části povrchu
- snížit tvorbu vlhkosti v prostoru
- zajistit pravidelné větrání a vytápění

Snížení relativní vlkhosti sníž teplotu rosného bodu. Tento vliv je poměrně velký cca o 3°C na snížení o 10% relativní vlhkosti.

Staré neizolované objekty mají v místech napojení např. svislých a vodorovných konstrukcí značné tepelné mosty, což způsobuje, že v těchto místech je nizší povrchová teplota. V těchto místech pak na povrchu může za určitých podmínek kondenzovat voda ze vzduchu a docházet pak k bujení plísní.

To co v tomto výrazně pomůže je celkové (vnější) zateplení budovy, címž se tyto tepelné mosty víceméně eliminují. Nevím ovšem, zda tato cesta je pro Vás řešitelná za bytový dům. V minulosti se vyskytovaly výrazné podpory z Programu Zelená úsporám. Nyní je program zastaven.

Tolik technická stránka věci.

Váš konkrétní dotaz týkající se vzhledu :
- po estetické stránce to jistě vhodné není
- nevím jaké jsou majetkové vztahy, zda jste nájemník, vlastník, či člen budoucího společenství. Jedním ze smyslů společenství asi také to, aby prováděné úpravy na domě měly nějaký pořádek a vše vůbec nějak kloudně vypadalo.
Pokud vlastník nejste, ale nájemce je jistě podmínkou realizace schválení úpravy majitelem domu.
- Další problémy mohou být pokud dům je památkově chráněn, event. se nachází v městské památkové zóně. Pak je samozřejmě takovýto zásah zcela nepřijatelný a vystavujete se dalším problémům a event. dalším zbytečným nákladům.


Za Ekis Liberec Zdeněk Havlát



Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec tisk