Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.12 / dotaz č. 33120
Dobrý den, chystáme se v příštím roce stavět rodinný dům a rádi bychom radu. Myslíte že je lepší postavit slabší zdi a potom je zateplit nebo rovnou stavět širší a již nezateplovat? Předem děkuji za odpověď.
Vážená paní či slečno,
obecně lze říci, že stejně tak jako v lidské společnosti je vhodnější specializace - tedy použít na nosnou konstrukci nosné zdivo, pak stačí slabé, a pro tepelnou izolaci tepelný izolant. Toto je ovšem velmi obecné hledisko, záleží pak na všech ostatních okolnostech a pochopitelně zvolenému řešení musí odpovídat i všechny stavební detaily.
Dovedu si např. představit situaci, kdy bych jako vhodnější variantu doporučil silné zdivo bez dalšího zateplení.
Bohužel zatím v ČR panuje způsob projektování, že kient si projekt předpřipraví, projektant mu jej zpracuje pro stavební povolení a stavební firma či sám stavebník řeší provádění stavby bez projektu až při realizaci. Toto vede k nedomyšleným stavbám s mnoha problémy a vadami. Domnívám se, že klient by měl říci svoji představu a projektant mu pak vysvětlit klady a zápory různých řešení a na základě toho klienta dovést k rozhodnutí jak bude stavba provedena.
Na druhou stranu je pravda, že takto schopných projektantů je málo a je problém zjistit, o koho se jedná.
Zdraví
Roman Šubrt
Odpovídá:  Ing. Roman Šubrt* - EKIS České Budějovice Energy Consulting
Téma:  Ostatní
tisk