Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.12 / dotaz č. 33122
dobrý den
nemáte prosím nějakou jednoduchou pomůcku jakou tl. izolantu použít na zateplení nosného zdiva? stačilo by mi na ytong ,porotherm , plnou pál.cihlu a beton. to jsou asi čtyři základní materiály ostatní by z toho šly vyvodit.nejde mi ani tak o normu ale spíš aby to fungovalo v kontextu s rosným bodem(aby nebyl vně zdiva ale v izolantu).vím že to asi půjde těžko takhle jednoduše určit ale pokud by to šlo, tak Vám předem děkuji.
Dobrý den,

bohužel žádnou pomůcku nemám, spíš pracuji ze zkušenostmi, ale pro každou konstrukci, kterou započítávám v do energetického auditu, PENB nebo posudku, provádím samostatný výpočet, případně využívám dříve provedené výpočty pro stejné skladby a stejné tloušťky. Na druhou stranu těch variant konstrukcí není moc, je možné si to nechat vypracovat od projektanta nebo energetického experta.
Problém samozřejmě je k čemu to potřebuje a k čemu to budete využívat. U nových stavebních materiálu jako Ytong a cihelné bloky Therm, jsou navrženy tak, že je není potřeba zateplovat (uvádí výrobci). U konstrukcí ze starších materiálů se dá vyjít ze zkušeností programu Zelená úsporám, kde pro zateplení zdiva na doporučené hodnoty vycházely tloušťky přídavné tepelné izolace 0,15 m.
Jinak Vám doporučuji si vytipovat běžné konstrukce a nechat si navrhnout zateplení certifikovanou osoubou včetně protokolů, nebo využít výpočtu, které najdete na internetových stránkách.
S pozdravem
EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk