Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.5.12 / dotaz č. 33234
Dobrý den,

na základě telefonické dohody s jedním z Vašich poradců zasílám informaci k polyuretanu, kterým chci zateplovat dům. Jediné co se mi podařilo zjistit je, že výrobce je z Polska - firma APCELORMITTAL CONSTRUCTION POLSKA s.r.o., Konopnica 120, 96-200 Rawa Mazowiecka

Tloušťka desek je 10cm a jsou to zbylé panely a dřezky z výstavby haly, tj. původně oboustranně oplechované. Dle informace mají lepší izolační vlastnosti než polystyren a proto je chci použít.

Děkuji za posouzení vhodnosti.

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Telefonicky jste hovořil s kolegou, se kterým jsem o tom mluvil. Pokud hodláte použít PU odpadní desky na zateplení fasády domu, je to dle mého mínění určité riziko. Na provádění vnějších kontaktních zateplovacích systémů se vztahují poměrně přísná kritéria na kvalitu provedení a odpovídající materiály.
Vnější zateplovaní systém (označovaný ETICS) musí vyhovovat poměrně přísným kritériím. V každém případě je na celý systém nahlíženo jako na ucelený výrobek, který má svou certifikaci jako celek. Na trhu nabízené systémy různých výrobců používají především EPS, XPS, MV nebo fenolické desky.
S použitím PU desky v konkrétním certifikovaném produktu jsem se nesetkal. Možná ho některý z výrobců má. Zkuste se poptat. V každém případě je zde potřeba posoudit mechanické vlastnosti desek a navrhnout způsob lepení a kotvení a pak především provedení povrchové úpravy. Nemyslím, že by na zateplovací systém provedený z použitých a de facto neznámých PU desek dal někdo záruku.
Pokud jde o izolační vlastnosti polyuretanu obecně, má zpravidla menší tepelnou vodivost než běžné fasádní polystyrény. Ale konkrétní hodnota se může u různých výrobků lišit, tedy v daném případě ji neznáme. Tepelná vodivost λ se může pohybovat v rozmezí 0,026 až 0,035. Běžné bílé fasádní EPS mají λ kolem 0,039, XPS 0,034, děrované šedé až 0,031 W/m.K. U tepelně izolačních fenolických desek se uvádí až 0,021 W/m.K.
Pokud by se polyuretan použil v domě na zateplení někde jinde, například v podlaze nebo ve střešním plášti, bylo by to obvyklé řešení, které lze jistě doporučit.
Pro provedení zateplení fasády domu kontaktním způsobem určitě doporučuji nějaké osvědčené materiálové řešení z nabídky renomovaných výrobců.
Další informace k problematice Vám poskytl telefonicky kolega.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk