Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.5.12 / dotaz č. 33249
Potrebuji poradit ohledne zatepleni rodinneho domu z r. 1960 - zatepleni stropu pod pudou- musi byt folie ? - podlah nad garazi, zatepleni kolem plastovych oken,ktere byly vymeneny bez zatepleni a kondezuje tam para. Co s luxfery? Ma cenu menit spaletova okna? zdaji se mi mnohem funkcnejsi nez jednoducha.okna s dvojsklem. Navrhnete mi, prosim, na vybranou 2-3 terminy schuzky. Dekuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Dům z roku 1960 nebude mít konstrukce s dobrými izolačními vlastnostmi a jeho zateplení lze jistě doporučit.
Pro použití fólie při zateplení stropu, máte na mysli určitě parozábranu, je určující konkrétní skladba konstrukce a způsob navrženého zateplení. Bylo by dobré znát skladbu stropu.
Podlahy nad garáží se zpravidla prováděly bez jakékoli tepelné izolace. Zateplení se doporučuje provést ze strany podhledu s ohledem na současnou platnou normu.
Dodatečné zateplení špalet oken může problém s kondenzací na vnitřní špaletě vylepšit. Je potřeba podat více informací o současném způsobu osazení okna, použitých materiálech (těsnění osazovací spáry), hloubce profilu rámu apod.
Luxferová výplň je z pohledu současných požadavků na konstrukce nedostatečná. Porovnáme-li ji s požadavky závazné normy - současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu tedy i oken. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je okna ve vnější stěně 1,5 (W/m2.K), do konce roku 2012 se připouští 1,7. Hodnota doporučená je 1,2 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,8 až 0,6 (W/m2.K).
Stěna ze skleněných tvárnic má součinitel prostupu tepla U cca 3 až 4 W/m2.K, tedy minimálně 3x horší než doporučení. Toto zasklení se používalo především u chodeb a schodišť, často se jedná o velké plochy a znamená to značný únik tepla. Nevýhodou je i nemožnost větrání. Doporučení je zpravidla výměna za kvalitní okno a rovněž i zvážit velikost otvoru.
K otázce špaletových oken Vám doporučuji odpověď na dotaz č.32149 v této poradně, kde je několik informací.
Energetické poradenství v kanceláři je v síti konzultačních poradenských středisek EKIS podporovaných MPO ČR zdarma. Nejbližší pro Vás je v Českých Budějovicích. Postačí se telefonicky objednat na čísle 387 312 580 a dohodnout si termín v rámci konzultačních hodin poradců. Více informací na www.eccb.cz.
Na konzultaci je dobré vzít s sebou dokumentaci domu (pokud existuje), foto apod. a připravit si informace o stavebním provedení domu - viz. výše. Věřím, že získané informace budou pro Vás přínosem.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk