Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.12 / dotaz č. 33263
Dobrý den,z místnosti býv.chléva předělávám na koupelnu.Mám vybránu asi 25 cm na zeminu.Pokud jsem se ptal,každý mi odpovídal jinak,jak mám udělatpostupně vrstvy podlahy. |kamení,folie,isol.desky,4cm betonu,rozvody vody a nahoru 5cm betonu a dlaždice.Nevím co je dobré a co špatné i vzhledem k teplotě podlahy.Nejde ani o vlhkost zdí, prostory okolo jsou suché místnosti.Děkuji předem za odpověď ,protože si opravdu nevím rady.
Zdravím. Pokud nemáte problémy s vlhkostí, tak je potřeba, abyste vyrovnal podklad, na něj dal hydroizolaci, např. Foalbit či 2x modifikovaný asfaltový pás. Na ní pak tepelnou izolaci, nejlépe pěnový polystyrén, ideální tzv. šedý, který má lepší tepelně izolační vlastnosti a na něj beton, o tloušťce dle zatížení, doporučuji 50 mm s vloženou KARI sítí. Pokud v podlaze potřebujete dělat rozvody vody, tak je lze provést v pěnovém polystyrénu, případně i v betonové vrstvě. Záleží na tom z jakého materiálu budou. Ohledně tloušťky pěnového polystyrénu - pokud možno volit co největší tloušťku, dnes se doporučuje až 150 až 200 mm, což je však ve vašem případě asi nemožné.
Omlouvám se za velice schématický popis, bohužel konkrétní situaci neznám a proto nemohu doporučit konkrétní přesný způsob provedení. To by měl určit zodpovědný projektant, který také následně nese za dílo odpovědnost a v případě chybného navržení bude platit i vzniklé škody.
Zdraví
Roman Šubrt
Odpovídá:  Ing. Roman Šubrt* - EKIS České Budějovice Energy Consulting
Téma:  Ostatní
tisk