Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.12 / dotaz č. 33381
Dobrý den.

Potřebuji poradit.

Chi si na své střeše provozovny pekárny nainstalovat FVE o výkonu do 30kW a narazil jsem na problém s bezpečnostním ochranným pásmem,které je údajně 20m-stavební úřad mi nyní nechce udělit souhlas s výstavbou FVE,právě kvůli tomu,že naše pekárna je v řadové zástavbě-já jsem se domníval,že na střešní instalace do 30kW není potřeba ani to stavební povolení,a nyní mám dokonce problém i s ochranným pásmem,přičemž jsem si myslel,že střešních instalací se to netýká-vždyť to přeci pak není možné realizovat na žádné střeše v řadové zástavbě a přitom takové FVE na rodiných doměch vídávám-jak to tedy je a co musím udělat proto,abych stavební povolení dostal a mohl si FVE na své střeše pekárny zrealizovat????Jsem z toho už pomalu betradný a znechucen,že na tzv.zelené louce jsou solární parky a já si nemůžu postavit FVE na střeše .

Děkuji Vám předem za Vaši ochotu a věřím ,že mi budete nápomocni-úředníci na našem stavebním úřadě po mě chtějí doložit cokoliv,na základě čeho posoudí mé oprávnění FVE zbudovat-no a já nevím kam se mám obrátit a co jim předložit.

Děkuji ještě jednou.
Dobrý den,
ochranné pásmo na FVE na Vás může místně příslušný stavební orgán požadovat. Není to však překážkou k výstavbě. Dle mých zkušenosti je potřeba v tomto doložit souhlas okolních objektů v této zástavbě.
Je to spíše pro Vaše dobro, že jej nyní po Vás požadují.
V případě, že by si Vás soused potřeboval za 10let o 2 patra nadstavit dům, tak bude zase on potřebovat Vaše vyjádření- kdyby postavil nějakou vysokou budovu, může Vám zastínit panely a tím zásadně ohrozit produkci FVE.
V případě bližších informací mne můžete kontaktovat na 773800263.
Děkuji a přeji hezký den.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk