Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.12 / dotaz č. 33581
Dobrý den,

Chtěl bych poprosit o pomoc s návrhem zateplení domu (fasády i střešního pláště) v mém domku. Původní projek s tímto moc nepočítá (nezateplené zdi, zateplení podkroví jen 16cm vaty mezi krokve), a já bych chtěl mít jistotu, že zateplení konstrukci spíše neubliží (kondenzace vlhkosti například) než udělá užitek.

Situace:
--------
- Domek s podkrovím, tvar písmene T, podlahová plocha cca 195m2
- Střecha šikmá, sklon střechy 30° (hlavní trakt) a 26° (křídlo).
- Domek se snažím pojat jako energeticky úsporný až nízkoneergetický.
- V domě je tepelné čerpadlo vzduch-voda (combi s elektrokotlem) s podlahovým topením, solární kolektror pro ohřev TUP a řízené větrání s rekuperací. Také krb pro občasné přitápění, ale nemyslím, že jej budu používat příliš často.
- Dům má relativně velké množství oken/francouzkých oken (Uw = cca 0,8 W/m2K), žádná nesměřují přímo na jih.
- Snažím se vše provádět dle norem a pečlivě. Snažím se odstraňovat všechny tepelné mosty (zateplení soklu,hranol pěnového skla pod prahy dveří, vložka z pěnového skla pod patou komína a prvního schodu betonového schodiště, ostění oken a dveří je lemováno XPS, atd.).

Zateplení zdí:
--------------
Dům je postaven z Porotherm P+D 40 na TM (tepelně izolační) maltě.
Výrobce udává:
Tepelný odpor bez omítek Ru [m2K/W] = 3,05
Součinitel tepelné vodivosti bez omítek λu [W/mK] = 0,135
Otázka je, jak silnou vrstvu polystyrenu použít, abych splnil nejen doporučené hodnoty tepelného odporu pro nízkoenergetické domy, ale take aby byl správný průběh teplot v konstrukci, rosný bod, bilance vody, atd. Chtěl bych použít šedý fasádní polystyren Styrotherm PLUS 70, Lambda 0,032 W/mK, tepelný odpor (při tloušťce 12cm): 3,64m2 K/W. Difuzní odport uvádí výrobce 20 – 40 (z čehož úplně moudrý nejsem. Na čem záleží tento rozptyl?). Lepeno na PUR pěnu. V ideálním případě bych tloušťku izolace nechtěl zvyšovat právě nad těch 12cm, aby dům nevypadal jako bunkr se zabedněnými okny. Pokud to ale bude nutné, udělám to.
Povrchivá úprava – akrylátová omítka(?). Nevím, jestli je toto nejvhodnější typ omítky na EPS.

Zateplení střešního pláště:
----------------------------
Jedná se o dvouplášťovou střechu ve složení
1.) krytina, latě, kontralatě
2.) kontaktní difůzní fólie
3.) 16 cm minerální vlna mezi krokvemi (URSA SF 32, Lambda 0,032 W/m.K)
4.) 5 cm minerální vlna pod krokvemi, také URSA SF 32 (v dřevěném roštu – latě 6cm x 4cm připevněné kolmo na krokve, latě jsou orientovány „na výšku“, tedy vytvoří 6cm prostor pod krokvemi pro minerální vatu)
5.) Parotěsná-tepelněizolační-reflexní fólie (Folster Alu Bubble), orientace reflexní vrstvy do interiéru.
6.) 3 cm vzduchová mezere vytvořená přímými závěsy + CD profily (kvůli reflexní vrstvě a také pro vedení kabeláže podhledem).Výrobcem uváděné parametry fólie: Tepelný odpor se vzduchovou mezerou 1,1 m2/K/W (bez vzduch. mezery 0,52 m2/K/W)
7.) SDK 1,2cm

Je takováto skladba v pořádku? Použití parotěsu 3 v jednom (bublinková izolace, reflex. fólie, parotěs) se může zdát jako předražené řešeni (a nejspíše také je:), ale já chtěl použít reflexní folii se vzduchovou mezerou pro vedení kabeláže k bodovým světlům (kterých bude v podhledu spousta) a nepenetrovat tím fólii (kvůli řízenému větrání potřebuji co nejtěsněší obápku budovy). A oproti kvalitní reflexní fólii s vysokým dif. odporem už není ona bublinková fólie zase o tolik dražší, a navíc mi přidá další vrstvu zateplení.

Jesltli tedy můžu poprosit, dejte mi vědět Váš názor na takto navrhované zateplení fasády a střechy, jestli je vše v pořádku z hlediska norem, rosného bodu, atd. Jestli je také něco, co byste provedli jinak ať už z jakéhokoliv důvodu. Zajímá mě také, jesli je tepelný odpor střechy adekvátní k odporu stěn (abych něměl zbytečně moc a draze zateplený střešní plášť, když většina tepelných ztrát bude stěnami, například ).

Ději velice za jakoukoliv radu.

S pozdravem


Dobrý den,

velice děkujeme za Váš dotaz. Jedná se docela podrobnou záležitost, která vyžaduje jistě komplexnější řešení a odpověď. Předem tedy nabízíme osobní setkání (v rámci služby EKIS cca 1 hodina zdarma), kde bychom mohli vše potřebné prodiskutovat.

Obecně lze říci toto:
- zateplení fasád (i pokud nechcete více než 12 cm) je v pořádku, splníte normové doporučené hodnoty i při použití "obyčejného" polystyrenu
- lepení na PUR pěnu (nízkoexpanzní) je relativně jednoduché, zejména je dobré při práci svépomocí, i když se maličko prodraží oproti klasickému lepidlu
- pokud se jedná o novostavbu s dobře řešenou izolací proti vlhkosti, není nutné se obávat kondenzace v konstrukci; dá se to samozřejmě přesně spočítat (ovšem toto je už mimo službu EKIS)
- okna s Uw=0,8 se zdají být až přemrštěně kvalitní (drahá) v porovnání s ostatními konstrukcemi (za předpokladu, že těch 0,8 platí opravdu pro celé okno a nejen zasklívací jednotku)
- skladba střechy je v principu v pořádku, vzhledem k parametrům oken a zateplení fasád by to odpovídalo cca 30-35 cm izolace
- Parotěsná-tepelněizolační-reflexní fólie je v podstatě v pořádku, jen moc nepočítejte s významnějším tepelně-izolačním efektem...

Navrhuji, pokud máte zájem o konkrétnější debatu, dohodnout osobní konzultaci.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk