Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.6.12 / dotaz č. 33664
Dobrý den, má smysl si udělat fotovaltickou elektrárnu na domě. Jde to zrealizovat s nějakou dotací?

Děkuji
Záleží na tom, co od fotovoltaické elektrárny (FVE) čekáte.

Pokud vám má přinášet peníze, pak počítejte zhruba s těmito čísly:
Investiční náklady na klíč: 40 až 55 tis. Kč/kWp
Produkce 800 až 900 kWh/kWp
Výkupní cena v roce 2012 je 6,16 Kč/kWh
Roční tržby cca 5000 Kč/kWp
Prostá návratnost okolo 10 let.
Ve skutečnosti je samozřejmě potřeba počítat s výdaji na provoz FVE, případně náklady na podnikání: účetnictví, odvody na zdravotní a soc. pojištění a další (provoz FVE s prodejem elektřiny je podnikáním), výsledný zisk je pak zdaněn. Výkupní ceny platí 20 let od spuštění, takže FVE je ekonomicky návratnou investicí. Z tohoto důvodu také neexistují dotace na stavbu FVE. Proč dotovat něco, co se vyplatí samo o sobě?
Ekonomika může být výhodnější, pokud elektrárna funguje v režimu zelených bonusů. To znamená, že část elektřiny se spotřebovává v domě, v tom případě ušetříte za elektřinu nakoupenou ze sítě (v ceně až 5,50 Kč/kWh) a za vyrobenou elektřinu dostanete zelený bonus ve výši 5,08 Kč/kWh.
Výkupní ceny platí jen do elektrárny do 30 kWp, což odpovídá zhruba 250 m2 - tak velkou střechu má málokterý rodinný domek. FVE umístěná třeba na zahradě nemá na výkupní cenu nárok.


Pokud vám má elektrárna přinést nezávislost na elektrické síti, pak je třeba doplnit ji o akumulátory, které výslednou cenu elektřiny zvyšují. V současnosti je elektřina ze sítě levnější než z FVE, nicméně lze čekat že během několika let se situace obrátí. FVE jako zdroj elektřiny pro domek je lepší než třeba větrná elektrárna, ovšem ne tak pohotová jako třeba dieselagregát. Je tedy nutno rozmyslet si, co od FVE očekáváte.

S pozdravem
J. beranovský, K. Srdečný



Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk