Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.12 / dotaz č. 33681
Dobrý den,
Chtěl bych vybudovat FVE na střeše garáže (zděná 4x8m, stojí cca 5 m od rodinného domu), která však není zakreslena v katastru nemovitostí, ale stojí na stejné stavební parcele, jako rodinný dům. Je v tomto případě nutné zajistit zapsání (zakreslení) této garáže do katastru nemovitostí, nebo je stavbou zcela legální, náležející k rod.domu a podmínka umístění fotovoltaických panelů na střechu nemovitosti je dostatečně splněna (tedy nebude mít námitek CEZ ani ERU) ? Prověřoval jsem totiž zakreslení zcela obdobných garáží u dalších RD v naší obci, a žádné z nich jsem tam zakresleny nenašel. Vůbec netuším, zda tento stav je "neobvyklý nebo normální".
Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,
předpokládám, že zmiňovaná stavba garáře byla řádně povolena stavebním úřadem a řádně zkolaudována. Protože se ale jedná o samostatnou stavbu, měla by být samostatně zapsána i v katastru nemovitostí, jak Vám ostatně ukládá stavební zákon. Součástí návrhu na zápis garáže do katastru nemovitostí bude s velkou pravděpodobností i geometrický plán, kde bude garáž samostatně zaněřena.
Co se týče vlastní instalace FVE, tak je v prvé řadě potřeba vyplnit potřebné žádosti na příslušného distributora el.energie, který se do 30 dnů vyjádří k tomu, zda Vám povolí na příslušné lokalitě (střeše) postavit vlastní FVE. Domnívám se, že pokud předložíte kolaudační rozhodnutí a střecha garáže bude způsobilá pro montáž slunečních kolektorů, neměl by chybějící zápis v katastru nemovitostí zásadně vadit. Záleží to ale na posouzení distributora energií, do jehož sítě se budete připojovat.
Přesto doporučuji, nechat garáž do katastru nemovitosí zapsat bez ohledu na to, zda tak mají učiněno sousedé. S pozdravem ing. Jan Linhart