Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.12 / dotaz č. 33682
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem ohledně kročejové a tepelné izolace podlahy ve střešní nástavbě. V současnosti je slyšet byty pod nástavbou chůze nebo padání předmětů. Existuje něco čím toto odizolovat?
Dobrý den.
Z vašeho dotazu jsem plně neporozuměl, zda bydlíte pod uvedeným zdrojem hluku či v bytě nad ním. Zkusím se tedy zabývat oběma možnostmi.
1.Hluk je generován v prostorách nad vašim bytem.
a)Ideální řešení spočívá v položení plovoucí podlahy s dostatečnou kročejovou izolací v místě emitace hluku. Uvedenou podlahu je nutno řešit včetně návaznosti na svislé konstrukce, tzn. dilatačně oddělit od stěn a příček. Takto bude zajištěno, že vibrace od chůze, padajících předmětů, atd. se nebudou přenášet do konstrukcí a následně do dalších prostor za nimi (např. váš byt). Důležitým aspektem je rovněž typ stropní konstrukce – její objemová hmotnost. V případě lehkých stropních konstrukcí (např. trámový strop) je důležité, aby plovoucí podlaha byla těžká (anhydrid, betonová mazanina, atd.). V případě lehkých plovoucích podlah nelze očekávat kýžený efekt. V každém případě je nutno najít společnou řeč se sousedem, což je věc nesnadná.
b.) Instalace akustického podhledu může uvedený problém částečně vyřešit. Je nutno zohlednit níže uvedené skutečnosti:
i.Hmotnost podhledu ovlivňuje schopnost pohlcovat hluk (větší hmotnost je výhodou)
ii.Podhled by neměl být zavěšen na stropní konstrukci přímo, ale nezávisle
iii.V případě málo hmotných stěn (např. sádrokartón) lze předpokládat, že hluk „obejde“ podhled do těchto konstrukcí.

2.Hluk je generován v prostorách pod vašim bytem.
a)I v tomto případě je vhodné provést plovoucí akustickou podlahu – tentokrát ve vašem bytě. Bohužel nelze zcela zajistit plné odhlučnění, jelikož hluk se šíří rovněž stěnami.

Shrnuto, nejvhodnější postup je ten, kdy akustické stavební úpravy provedeme v místě emitace kročejového hluku. Bohužel toto bývá zpravidla v prostorách ostatních bytů, a tedy je závislé na ochotě k sousedské spolupráci.
Děkuji za dotaz.
Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk