Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.6.12 / dotaz č. 33727
Dobrý den, chci zateplit starý dům z kamene (z roku 1930), šířka 60cm. Objekt už má zateplená okna. Jaký materiál je vhodné zvolit?
Jedná se o objekt v Jeseníkách - horská oblast.
Dobrý den,
zateplení stěny z kamene je možné jistě doporučit z pohledu úspory energií, protože parametry jsou velmi vysoko nad požadavky na současné úsporné stavby. Je však nutné vypořádat se
s potenciálními problémy, které Vás čekají.
V zásadě máte dva možné způsoby jak zateplení provést vynechám-li vnitřní zateplení, které nelze doporučit a to použití kontaktního zateplovacího systému s omítkou nebo systém odvětraných
fasád.
Problémem číslo jedna je zde vlhkost zdiva, kterou je nutné stanovit před návrhem materiálu a systému. Zjištění vlhkosti a salinity zdiva Vám může provést buď specializovaná firma, která případně umí navrhnout metody pro její snížení (podřezání, injektáže, provětrávání, sanační omítky). Lepené izolace ať už z polystyrenu nebo minerální vaty jse možné použít pouze na suché stavby, které mají
měrnou vlhkost do 5%. V případě, že bude zvolena minerální vata je nutné řešit i paropropustnou omítku - parametr je vyjádřený nízkým součinitelem difúzního odporu.
Z hlediska tepelných vlastností jsou oba materiály zcela srovnatelné, rozdíl je v hořlavosti (minerální vata je nehořlavá) a v již zmíněném propouštění vodních par.

V případě, že je vlhkost v intervalu, kdy už není vhodné použít lepený izolační systém, je možné použít systém, který je nejčastěji složen z dřevěného roštu - ideálně ve dvou prokřížených vrstvách, do kterého
se vkládá zpravidla minerální vata. Na líci této skladby je pak vytvořena vzduchová mezera v tl. např. 25 mm a předsazený obvodový plášť s použitím fasádních desek z různých materiálů.
Taková skladba by měla umožnit pronikání vodní páry z interiéru přes zdivo a izolaci do vzduchové mezery, kde je odvětrána.

Návrh tloušťky izolace musí být proveden v souladu s ČSN 73 0540-2. Součinitel prostupu tepla Vaší stěnou je v současné době někde mezi U=1,5 - U=3,0 podle typu kamene. Pro splnění alespoň požadovaných hodnot dle ČSN vychází tloušťka izolační vrstvy minimálně 120 mm.

Přeji hezký den
Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor




Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk