Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.6.12 / dotaz č. 33729
Dobrý den,
jako soukromý vlastník rodinného domu bych se rád zeptal o jakou dotaci lze zažádat (nebo bude v dohledné době možné) na jeho rekonstrukci. Mám v úmyslu provést zateplení, vyměnit okna.
Dobrý den,
jistě máte na mysli zejména program Zelená úsporám, který v minulých letech umožňoval majitelům rodinných domů čerpat dotace na zateplení. Tento program v současné době dobíhá zejména
kvůli vyúčtování již realizovaných projektů, ale byl již před poměrně dlouhou dobou zastaven příjem nových žádostí o dotace.
Určitě ale není vše ztraceno, protože program přes všechny svoje problémy s administrací návalu žádostí ukázal, že investice a dotace tímto směrem mají spoustu pozitivních efektů - snižuje se závislost na dodávkách plynu z Ruska, vytváří se pracovní místa ve stavebních firmách a podobně. Dotovat úspory energie je tedy pro státní kasu více než výhodné.

Pro Vás to znamená především to, že se tímto směrem upíná pozornost a je to jednou z hlavních priorit Evropské unie i České republiky.
V současné době se hovoří o období 2014-2020, ve kterém by měl probíhat dotační program, který stejně jako Zelená úsporám bude většinu svých prostředků čerpat z prodeje tzv. emisních povolenek.
Přesné parametry programu však zatím nejsou známy, ale oblast úspor energie v domácnostech by měl být jedou z hlavních priorit programu.
Pro aktuální informace sledujte buď stránky www.dea.cz, nebo iniciativy Šance pro budovy - www.sanceprobudovy.cz, která se aktivně podílí na spoluvytváření dotačního programu.

Přeji hezký den
Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor

Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA
Téma:  Ostatní
tisk