Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.12 / dotaz č. 33745
Dobrý den,
provádím rekonstrukci podkroví a mám v plánu zateplit střešní plášť:
mezi krokve mineralní vatu 180mm
parozábranu
zaklopení osb deskami
polystyren 40-60mm
výztužná síťovina - konečná úprava
Chtěl bych se zeptat na vhodnost této skladby a jestli je izolace dost.

Dále potřebuji vyzdít příčku mezi koupelnou a kuchyní na níž bude zavěšené umyvadlo a vedeny odpady, chtěl bych použít i větší objemovou hm. kvůli případnému hluku. Je vhodné zvolit vápenopísek nebo pálené cihly? Tato příčka bude v dispozici podkroví posunuta asi o metr od původní nosné vnitřní zdi, nebude tedy půdorysně nad nosnou zdí pod ní, nevznikne tedy problém se zatížením?

Děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Plánujete provedení zateplení mezi krokve se zvýšenou tloušťkou tepelné izolace směrem dovnitř. Jedná se o klasické řešení. K navržené skladbě:
Nebude se jednat o difúzně otevřenou konstrukci a proto je potřeba zajistit optimální provedení parozábrany. Zde platí několik zásad. Fólie zajišťující parotěsnost (i vzduchotěsnost) musí být umístěna co nejblíže vnitřnímu líci konstrukce. Aby byla skladba bezpečná z hlediska kondenzace uvnitř střešního pláště, je potřeba dodržet poměr tepelného odporu skladby před parozábranou k celkovému tepelnému odporu cca 1:4. To může být v popsaném případě na hraně.
Použití polystyrénu na vnitřní povrch tuším nevyhovuje z hlediska požární bezpečnosti. U RD je minimální odolnost obvykle 15 minut, u vícepodlažních budov 30 a více, záleží na zatřídění z hlediska stupně požární bezpečnosti.
Parozábranu je vhodné umístit tak, aby byly podložené spoje. Pak lze poměrně dobře slepit přesahy. Rovněž je nutné plánovat vedení instalací tak, aby skrze parozábranu neprostupovaly, jedná se pak o místo častých poruch.
Tloušťka tepelné izolace vychází z normových požadavků - závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Tato základní tepelně technická norma stanovuje trojí hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu (nebo mezi prostory s rozdílnou teplotou). Jsou to hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro nízkoenergetickou výstavbu.
Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Například - požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro střechu se skonem do 45° 0,24 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ dokonce 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Popsaná skladba se bude pohybovat na hranici minimální hodnoty.
Pro splnění doporučené hodnoty by to znamenalo o 10 ž 12 cm tepelné izolace například na bázi minerální vaty navíc.
Skladbu bych doporučil upravit tak, aby se přidal pod krokve druhý příčný rošt pro dalších cca 10 cm izolace, Pak vše zaklopit OSB deskou (slepit těsně spoje a použít těsnící pásky), pak levnější fóliovou parozábranu (značnou vzduchotěsnost mají již OSB desky) a pak vytvořit instalační dutinu mezi parozábranou a SDK deskou podhledu, která bude požárně vyhovovat. Tuto mezeru obvykle kolem 5 cm lze doporučit rovněž vyplnit tepelnou izolací na bázi MV.
Přitížení stropu hmotnou příčkou je potřeba vyhodnotit z hlediska únosnosti stropní konstrukce. Záleží na tom, z čeho strop je. V popsaném provedení příčky a staršího trámového stropu předpokládám potřebu vynesení traverzovým nosníkem uloženým ve stropní konstrukci. V případě keramického nebo betonového stropu se musí rovněž vyjádřit statik.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk