Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.12 / dotaz č. 33929
Dobrý den, vím že je to stále dokola probírané téma, ale potřebuji poradit. Mám RD postavený v roce 85 z plynosilikátových tvárnic o síle 40 cm na venkovní straně je břízolitová omítka 4cm a uvnitř vápenocementová o síle 2-4cm. Chtěl bych RD zateplit polistyrénem a nejsem si jist sílou a tak se ptám bude stačit 10cm nebo bude vhodnější 15cm ? O kolik se tímto zateplení dájí snížit náklady na vytápění?
Děkuji za opověď
Vážený pane, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující :
1/ Vámi popisovaná obvodová stěna RD z roku 1985 z porob. tvárnic samozřejmě nevyhovuje současným tep. tech. požadavkům ve smyslu ČSN 73 00540-2:11. S Vámi navrhovanou tl. vnějšího kontaktního zateplení (ETICS) z EPS tl. 100mm by součinitel prostupu tepla „U“ takto zateplené obvod. stěny těsně nevyhověl doporučené hodnotě ve smyslu této normy (propočet proveden dle vašeho stručného popisu skladby obvod. stěny) . Tato tep. technická norma doporučuje použití těchto doporučených hodnot všude tam, kde nejsme omezeni v použití silnější vrstvy tep. izolace (technické, ekonomické nebo legislativní překážky, jako např. narušení cizího pozemku a pod.). Z důvodu současné úrovně tep. technických požadavků a požadavků výhledově dále zpřísňovaných (cca r. 2020) doporučujeme realizaci s vyšší tl. EPS a to i Vámi uváděných 150mm. Zvýšení nákladů na realizaci není totiž v oblasti tlouštěk tep. izolací zásadní a z hlediska vyšší tepelně technické účinnosti a výrazně perspektivnější hodnotě součinitele prostupu tepla „U“ i vůči novým připravovaným předpisům a konečně i rostoucím cenám energií, je dle našeho názoru uvažovaná větší tl. EPS výhodnější.
Vnější kontaktní zateplovací systémy (ETICS) jsou – ač se to na první pohled nezdá- náročné výrobky jak na výrobu, tak na technologii provedení. Z tohoto důvodu tyto systémy musí ze zákona projít souborem zkoušek s konečným vystavením certifikátu pro výrobce tohoto systému. Systémy mají proto pevně stanovené skladby a technologii provádění. Výrobci těchto systémů a norma na jejich provádění požadují zpracování stavební dokumentace na takovéto dodatečné zateplení, včetně zhodnocení stavu stávající zateplované stěny a poté přesně stanovenou skladbu zateplení, včetně typu a tloušťky tepelné izolace, kotvení a omítkové povrchové úpravy. Na základě takovéto stav. dokumentace potom prováděcí firma předmětné zateplení provede, nejlépe při zajištěném tech. dozoru stavebníka. Např. ve vašem případě obvod. stěny z pórobetonu bychom určitě doporučovali použití systému s difúzně otevřenějším typem konečné omítkové úpravy. Uvedené zmiňujeme především proto, že na mnoha těchto vnějších zateplení se v současnosti vyskytují větší či menší poruchy vzniklé právě z důvodů nedodržování výše uvedených požadavků a předpisů.

2/ Na druhou část Vašeho dotazu týkající se možného snížení nákladů na vytápění tímto vnějším zateplením obvodové stěny lze odpovědět jen obecně. Neznáme totiž stavebně technický charakter vašeho objektu (tvar, podlažnost, typ střechy, podsklepení,...) a ani skutečnost úrovně tep. technických parametrů ostatních konstrukcí (např. okna původní, či vyměněná (?), střecha původní či zateplená(?) apod). Obecně lze však např. uvést, že u nezatepleného RD činí podíl tep. ztrát obvodových stěn na celk. ztrátách cca 30% a další obecné údaje nám říkají, že zateplením obvodových stěn lze ušetřit až 1/3 energií, popř. dosáhnout cca 30% úsporu nákladů na vytápění.
Ideální je samozřejmě komplexní řešení tep. technických úprav stavebního objektu (vnější zateplení, výměna oken, zateplení střechy podlah apod), včetně optimalizace a potřebných řešení i v oblasti vytápění, popř. i větrání.
Minimálně je však aspoň z technologického hlediska potřebné a žádoucí mít před provedením vnějšího zateplení udělánu výměnu oken, pokud jsou tato ještě původní a nevyhovující a budou se měnit.

S pozdravem Ing. P.Svoboda

V případě zájmu je možno tuto Vaši problematiku dále konzultovat i osobně na našem konzultačním středisku EKIS v Olomouci a to po předchozí tel. dohodě – Ing. P.Svoboda, tel. 777068990
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk