Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.12 / dotaz č. 33970
Rád bych se na Vás také obrátil s dotazem ohledně zateplení. V současné době uvažujeme o pořízení nemovitosti s touto charakteristikou:
- Bungalov, novostavba, obytná plocha cca do 90m2. Jedná se o trojbungalov, tři bungalovy „přilepeny“ na sebe, my máme zájem o krajní budovu, která je exponována na sever, západ a východ. Z jižní strany bude „přilepena“ obytná jednotka. Nemovitost se nachází u Prahy, obec Zdiměřice.
- Technická dokumentace uvádí: obvodové zdivo:- keramické bloky Porotherm 30 P+D (247/300/238) na maltu MC 5,0 se zateplením 120mm fasádním polystyrenem, střecha : - taška Bramac Tegalit, sklon 22°, výplně otvorů: okna – plastová, s izolačním trojsklem, Střecha je izolována izolační vatou 300mm
- Vytápění a ohřev vody, elektrický kotel Protherm RAY 14K. Kotel má výkon 14kW a je umístěn v technické místnosti.Pod kotlem bude umístěn ohřívač TUV B60Z.
Více informací jsem si dovolil přiložit k tomuto emailu. Rozdíl mezi projektem o kterém uvažujeme a přiloženou dokumentací je ten, že dokumentace popisuje dvoj bungalovy, kdežto náš projekt jsou trojbungalovy. Dispoziční řešení a použité materiály jsou stejné u obou projektů.

Developer nám nabízí za příplatek cca 70-90tis. (bez kotle) plynové vytápění.

Vím, že vy preferuje dřevostavby, které nám bohužel developer nenabízí. V současné době, respektive do konce tohoto týdne, může požádat o změnu jak v zateplení, tak ve vytápění.
I přestože vím, že odpoveď nemusí být jednoduchá, dovolím se zeptat zda-li byste nám doporučil jiné zateplení, či výpápění?

Předem mockrát děkuji za Váš názor.

Vážený pane,
vzhledem k tomu, že má dotaz pouze dvě konkrétní části, není odpověď složitá. Ohledně zateplení – samozřejmě by bylo vhodnější provést silnější zateplení, alespoň 160 mm. Na vašem místě bych také požadoval zapuštěné hmoždinky, ty se méně prokreslují.
Ohledně způsobu vytápění – toto bohužel neumím rozhodnout, neboť záleží hlavně na tom, jakou budete mít spotřebu elektřiny na provoz domácnosti. Pokud budete mít velkou, tak se vám vyplatí vytápět elektřinou, neboť budete mít na ni nižší tarif. Pokud malou, tak plyn je zatím levnější, takže má význam vytápět plynem.
Doporučoval bych vám dát si do smlouvy i provedení blower door testu, kterým se zjišťuje těsnost budovy. U bungalovů, stejně jako u všech ostatních domů, kde je obytná místnost pod dřevěnou střechou, bývá problém se vzduchotěsností této konstrukce. Ta by měla být vzduchotěsná – tím se zároveň kontroluje kvalita montáže parotěsné fólie, neboť ta v tomto místě tvoří vzduchotěsnou vrstvu.
U zateplení vám také doporučuji zajímat se jak je provedená tepelná izolace pod terénem, tedy jak jste izolován proti pronikání zimy do místnosti základy domu.
Zdraví
Roman Šubrt