Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.12 / dotaz č. 33987
Dobrý den,

koupili jsem jednopatrový byteček o rozloze cca 125m2 a jelikož se nám nelíbila v přízemí podlaha, tak jsme se jí rozhodli vyměnit. Podlaha se rozebrala a OSB desky pod ní byli mokré a místy plesnivé. Tak jsme je nechali sundat a hledali jsme problém, proč tomu tak je. Zjistili jsme, že teče sprchový kout a ten se opravil a nechalo se to pořádně vyschnout a namořit proti plísni. Ještě bych měla říct, že pod podlahou je to vybetonované a jsou tam cihlové bloky a na nich trámy. Výška cca od země je 1m. Na trámy byla položena izolační fólie a na ně dvě vrstvy OSB desek a pak podlaha. V chodbičce jsme si nechali otvor, že by se tam něco dalo skladovat. Cca 14 od toho problému bylo vše OK a teďka jsem zjistili, že v zadní části je ta fólie orosená a opět z ní kape voda. Záhadou je proč. Zdi, beton, cihly jsou suché, ale někde se tam bere vlhkost. Do zdí byli také vyvrtány otvory, aby tam mohl proudit vzduch a nestávalo se to. Mohl by nám prosím někdo poradit co s tím a jak tomu zabránit?
Bylo nám řečeno, že je to jako ve sklepě...že je tam jiná teplota a v místnosti nad tím také a proto se to tam bude srážet, že je to normální. Nám to, ale moc normální nepřijde. Pokud by byla možná konzultace na místě, byli by jsme moc rádi.

Děkuji moc za odpověď

Salačovi
Dobrý den,

s největší pravděpodobnosti se Vám a povrchu folie umístěné na spodním povrchu konstrukce podlahy sráží vzdušná vlhkost. Folie zamezuje pronikání par do konstrukce podlahy, a tudíž na jejím povrchu kondenzují vodní páry. Otvory ve stěně, které jste zhotovili pro odvětrání vlhkosti jsou s největší pravděpodobnosti nedostatečné. A prostor pod podlahou je málo odvětráván.
Abychom mohli příčinu vašeho problém s kondenzací vodních par ve vašem domě zcela kvalifikovat bylo by dobré poskytnou nějaké fotky, případně uskutečnit místní šetření.

S pozdravem
Radek Bělohlávek
Tel: 312 243 147
Odpovídá:  Ing. Radek Bělohlávek* - EKIS Kladno
Téma:  Ostatní
tisk