Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.7.12 / dotaz č. 34009
Dobrý den, píšete že radíte laické veřejnosti. Potřebuji poradit jak a čím zateplit rodinný dům z Ytongu Lambda šíře 37,5 cm. Vznikají nám tepelné mosty u i-ček. Nemohu se nikde dobrat přesnějších informací, jakým typem a jakou tloušťkou izolace zateplit sokl a fasádu. Děkuji za cenné informace. R.M.
Dobrý den,
předně bych rád uvedl, že zdivo Ytong-Lambda je nabízeno pro použití v jednovrstvé konstrukci, tedy bez zateplení. Provedu-li výpočet součinitele prostupu tepla s použitím Vámi uváděné tloušťky zdiva a výrobcem deklarované hodnotě součinitele tepelné vodivosti 0,089 W/m.K dostávám se v samotném zdivu na hodnotu 0,228 W/m2.K. Tato hodnota vyhovuje současné doporučené hodnotě normy ČSN 73 0540-2, která uvádí požadavek součinitele prostupu tepla obvodovými zdmi na 0,3 W/m2.K a doporučuje hodnotu 0,25 W/m2.K.
Z pohledu ČSN tedy není nutné zdivo zateplovat.
Uvádíte však problém s tepelnými mosty, které vznikají u I-profilů. Bohužel však neuvádíte, v jakém detailu tento tepelný most vzniká. Předpokládám však, že se jedná o řešení překladu nad okenním otvorem. Zde máte pravdu, že pokud použijete I-profily nebo i systémový nosný překlad ze sortimentu YTONG, dochází k výraznému zhoršení tepelných vlastností v tomto detailu.
Samotné zhoršení však ještě nemusí znamenat, že se jedná o chybné řešení. Je nutné s projektantem navrhnout konstrukční detail tak, aby fungoval především po stránce statiky a návazností např. na osazení rámu okna atd. Následně je pak vhodné vyhodnotit detail v softwaru metodou 2D teplotního pole, která vypočítá kritické povrchové teploty v místě lokálního zhoršení a stanoví, zda může při určité vnitřní
vlhkosti docházet ke kondenzaci a s tím spojeného vzniku plísní.

Samozřejmě ale netvrdím, že není vhodné použít dodatečnou izolaci. Řešit ale konstrukční detail zateplením celého objektu je asi zbytečné.
V případě, že uvažujete o zateplení kontaktním zateplovacím systémem (lepený polystyren) lze doporučit pouze zateplení o větší tloušťce než 100 mm. Při menších tloušťkách hrozí riziko, že
vodní pára, která pronikne před pórovité zdivo se "zarazí" o polystyren, kde může být teplota nižší než 0°C a zmrzne a nastanou problémy, které mohou končit úplným odpadnutím tepelné izolace.
Zde je kvalitní a navíc paropropustné zdivo jako Lambda nevýhodou.
V případě, že byste zateplila Vámi uvedenou tvárnici dodatečně 100 mm polystyrenu dostáváte se na hodnotu součinitele prostupu tepla U=0,141 W/m2.K, což je již hodnota blízká hodnotám pro pasivní domy.
Toto řešení doporučuji, ale musí jít ruku v ruce s řešením všech ostatních částí - oken, dveří, střechy, spodních podlah.

V případě, že máte zájem o podrobnější výpočty uvedeného, jsem Vám k dispozici na osobní konzultaci

Hezký den

Ing. Jiří Cihlář









Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk