Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.7.12 / dotaz č. 34014
Dobry den,

pri nasej novostavbe sme sa nechali nahovorit na hrube tehly (Heluz Family 44), ktore sa podla projektu nemaju zateplovat.
Nakoniec sme sa ale rozhodli predsa len rozhodli pristupit k zatepleniu 8 cm EPS, alebo mineralnej vlny. Nehrozia ale pri tejto skladbe (hruba, dobre izolujuca tehla a uzka izolacia) problemy s kondenzaciou vlhkosti. Je toto riziko pri pouziti mineralnej vlny nizsie?
Vdaka.
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že cihelné bloky Heluz Family 44 mají velmi nízký difúzní odpor, je vhodné a můžeme říci i nutné pokračovat ve skladbě konstrukce směrem k exteriéru dalším materiálem, který bude mít difúzní odpor ještě nižší. Izolanty z minerálních vláken tuto podmínku splňují. Pozor, použijte rozhodně certifikovaný systém, který tuto podmínku zohledňuje (nepoužít lepidlo pro EPS apod.) Izolanty z polysterenu můžete také použít, vznikne ale v cihelném zdivu kondenzační zóna a to co zde zkondenzuje se musí v létě větráním odpařit. Výpočet potvrzuje, že ve Vašem případě by množství zkondezované páry za rok mělo být 10x menší než množství vypařitelné.
Rozhodně ale je jistější v případě tak kvalitního zdiva použít zateplovací systém s minerální vatou a předejdete možným problémům.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk