Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.6.12 / dotaz č. 34045
Dobrý den,

nedávno jsem zprovoznil a připojil FVE o výkonu 29 kW na střeše nemovitosti v režimu zelený bonus. Na stejné střeše mám ještě volný prostor a mohl bych tam umístit dalších 15 kW. Mohu prosím, dle platné legislativy, na stejném předávacím/odběrném místě mít připojené a provozovat 2 FVE v režimu zelený bonus, které budou zapojeny do stejných vnitřních rozvodů? Budu mít nárok na podporu pro obě FVE? Bude muset mít každá vlastní měření? Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
druhou elektrárnu si postavit můžete, můžete ji připojit k síti (pokud s tím bude souhlasit distributor). Elektřinu z druhé FVE můžete spotřebovávat sám a ušetřit tak za el. ze sítě, nebo ji můžete za tržní cenu prodat obchodníkovi s elektřinou, ale nemáte nárok na podporu. tj. na zelené bonusy nebo na výkupní ceny.

Podle zákona 165/2012 Sb platí, že: "podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů vztahuje pouze na elektřinu vyrobenou ve výrobně elektřiny s instalovaným výkonem výrobny do 30 kWp, která je umístěna na střešní konstrukci nebo na obvodové zdi jedné budovy spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí; podporována je pouze elektřina vyrobená v jedné výrobně elektřiny do 30 kWp, která je umístěna na jedné střešní konstrukci nebo na obvodové zdi jedné budovy spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí".

Pokud chcete postavit další FVE s nárokem na podporu, muselo by jít o elektrárnu umístěné na jiné budově.
S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk