Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.12 / dotaz č. 34057
Dobrý den,
zvažuji zateplení objektu a rozhoduji se mezi vnitřním a vnějším zateplením. Slyšel jsem rozporuplné informace o vnitřním systému. Je možné jej vůbec použít? Pro jaký typ objektu? V mém případě se jedná o prvorepublikovou vilu z plných cihel s betonovými stropy.
Dobrý den,
obvykle se setkáte s názorem, že vnitřní zateplení je naprosto nevhodné z hlediska jeho tepelnně-vlhkostního návrhu. Váš dotaz je příliš obecný na to, aby se dal jednoznačně odpovědět a možnost vnitřního návrhu doporučit či absolutně zavrhnout. Uvádím tedy zásadní informace o tomto typu zateplení. Zřejmě ve Vašem případě o daném systému uvažujete z důvodu památkové ochrany vnějšího vzhledu stavby.
1) obecně - zateplení tohoto typu objektu bývá obvykle výhodné
2) vnitřní zateplení představuje mnohem náročnější a rizikovější proces jednak přípravy, ale i provedení
3) riziko představují především problémy s prostupem vodních par do konstrukce, ve které dochází ke kondenzaci, která se v obvodové stěně může hromadit. Dále je třeba posoudit vliv vnitřního zateplení na stávající obvodovou konstrukci stěn, neboť tyto budou mnohem více namáhány promrzáním. Také je třeba důsledně vyřešit tepelné mosty v podobě navazujících stropů a příček, což se projeví ve vnitřní dispozici domu.
4) je třeba posoudit vliv vnitřního zateplení na rozvody instalací v obvodové stěně
5) žádný závazný předpis obecně nezakazuje použití vnitřního zateplení
6) současná platná a závazná norma ČSN 730540-2:2011, na rozdíl od předcházející, povoluje použít tepelně vlhkostní výpočet na bázi kapilárního modelu, pokud jsou použity materiály s těmito vlastnostmi (kapilárně aktivní izolace. Zjednodušený výpočet určený pro manuální zpracování, platný do této změny, obvykle prokázal, že konstrukce nevyhoví bez dokonalé parozábrany. Systém parozábrany je ovšem ve standardních stavebních podmínkách velmi náročné bezpečně provést
7) efektivitu zateplení ovlivňuje i použitý typ vytápění

Závěrem lze tedy konstatovat, že obecně je vnitřní zateplení možným řešením Vašeho problému, ovšem ve srovnání s vnějším zateplením se jedná o komplikovanou záležitost vyžadující odborná přístup, který zhodnotí důsledky na životnost stavby a jejich částí. Tedy pokud je jen teoretická možnost zateplit z exteriéru určitě bych ho provedl.
Odpovídá:  Ing. Martin Deutsch* - EKIS Příbor (Nový Jičín) tisk