Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.12 / dotaz č. 34063
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli je možné využít balíky slámy na zateplení podkroví, které je převážně dřevěné. Je to vhodné? Nepřílákame tím myši?
Děkuji

Dobrý den, zateplení střechy pomocí balíků slámy je sice technicky možné, ale rozhodně technologicky náročné na provedení. Běžně (tedy do jisté míry) se balíků využívá jako alternativní tepelné izolace pro obvodové konstrukce. U střechy ovšem nastává několik závažných problémů, mezi které patří především velká hmotnost vlastních balíků a nutnost mít pro tuto alternativu navrženou střešní konstrukci. Rovněž velmi problematické je následné zatečení do střechy. Jiná situace ovšem nastává při zateplení půdy (stropu nejvyššího podlaží budovy), i zde je však potřeba vzít v potaz několik faktorů. Jednak je to otázka kvality vlastních balíků. Především vlhkost zpracovávané slámy, která se může projevit plísněmi a zahníváním. Dále kvalita slisování, neboť tvarová stálost balíku je tomu úměrná. Z hlediska možnosti výskytu hlodavců je nutno podotknout, že v nekvalitně vymlácené slámě naleznou hlodavci potravu a vytvoří si úkryt pravděpodobněji, než v případě dokonale vymlácené a slisované slámy. Nicméně zkušenost na mnohých stavbách ukazuje, že hlodavci či kuny se vyskytují i v tepelných izolacích na bázi minerálních i skelných vláken.
Závěrem je nutno upozornit na požární a provozní aspekty spojené s povolením takové úpravy. Pokud nebyl půdní prostor objektu původně určen ke skladování sena či slámy, dochází tak k zásadním změnám.
Odpovídá:  Ing. Martin Deutsch* - EKIS Příbor (Nový Jičín) tisk