Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.7.12 / dotaz č. 34068
Zvažuji stavbu FVE, můžete mi doporučit komponenty,
Instalace na šikmou střechu
1 část střecha orientace na jih cca 9,2x6m sklon 15st
2 část cca 18bm hrana střechy orientované ne sever sklon 15 st

žádost na připojení mám schválenou

kritina rukki clasic
preferuji ukotvení za falce ( bez vrtání přes plech)
V8žený pane,
při umístění fotovoltaické elektrárny (FVE) na severní střechu je třeba počítat s trochu nižšími výnosy. Ani při instalaci na svislou stěnu (hřeben střechy) není výnos optimální.
Pro srovnání uvádíme množství dopadajícího slunečního záření pro vaši lokalitu:

střecha sklon 35° jih (optimum) = 1160 kWh/m2 (100%)
střecha sklon 15° jih = 1120 kWh/m2 (96%)
střecha sklon 15° sever = 905kWh/m2 (78%)
svislá stěna sklon 90° jih = 793 kWh/m2 (68%)


Protože na severní střeše bude FVE zpracovávat větší podíl difuzního záření, doporučil bych vám zvolit panely z amorfního křemíku, které toto záření zpracovávají s lepší účinností. Dalším důvodem je to, že na střeše s malým sklonem se budou panely více zahřívat (kvůli horšímu odvětrání). Tím klesá jejich účinnost. Panely z amorfního křemíku pracují za vyšších teplot lépe než panely z mono- nebo polykrystalického křemíku. Nevýhodou je nižší výkon, takže na plochu střechy umístíte zhruba poloviční výkon (na plochu 9x6 m dáte cca 8 kWp krystalických panelů, nebo cca 4 kWp v amorfních panelech).
Více najdete třeba zde:
http://fotovoltaika.ekowatt.cz/
http://www.ekowatt.cz/cz/informace/obnovitelne-zdroje-energie/energie-slunce---vyroba-elektriny

Nabídky, které jste nám zaslal, vesměs uvažují použití polykrystalických panelů. Někteří dodavatelé vůbec neuvádí typ ani jiné podrobnosti o nabízených panelech, což nepůsobí důvěryhodně. Doporučil bych vám porovnat si jednotlivé nabídky jak podle celkové ceny, tak po jednotlivých položkách. Uvidíte, zda třeba někde nechybí třeba náklady na nosný systém, připojení k síti a podobně. Vzhledem k tomu, že vaše střecha je poněkud atypická, může vyjít cena nosného systému nakonec vyšší.
Pokud je součástí nabídky kalklulace budoucích výnosů, je potřeba se dobře podívat, jak je kalkulace provedena. Jedna z nabídek je dokonce na střechu se sklonem 45°. Pro srovnání je potřeba přepočíst celkový výnos na 1 kWp, resp. na Kč investice, protože jednotlivé kalkulace uvažují různý instalovaný výkon.
Je realistické uvažovat, že ztráty systému (střídač,kabely a další) jsou cca 20%. Kalkulace s uvažováním ztrát méně než 10% působí nevěrohodně.
Při započítávání ekonomických přínosů zelených bonusů je třeba uvažovat skutečnou cenu elektřiny, kterou nyní ve svém domě platíte.

Detailní porovnání nebídek bohužel přesahuje rámec bezplatné konzultace.

Přejeme hodně úspěchů!

K. Srdečný