Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.7.12 / dotaz č. 34170
Dobrý den,
na rodinném domě máme střechu se sklonem cca 8-10°. Střecha je z falcovaného plechu položeného na prknech. Je třeba vyřešit hydroizolaci dosluhující krytiny. Stavební firma, která budě provádět zateplení obvodového pláště mi nabízí odstranění stávající plechové krytiny a nahrazení novou (Satjam, povrchová úprava 25u). Sám uvažuji o nástřiku PUR izolace tloušťky 5cm s UV ochranou vrstvou. Od toho mě stavební firma odrazujě, neboť prý může v nevětraném podstřešním prostoru může docházet ke kondenzaci vlhkosti a tím ke vzniku plísní. PUR pěna prostor úplně uzavře a pokud by se podstřešní prostor nějak odvětral, ztratí tepelná izolace PUR pěnou význam, protože pod ní bude proudit studený vzduch. Je prý lepší vložit izolační vrstvu do "půdního prostoru" (výška cca 0,5m). Jaké řešení je podle vás lepší? (cenový rozdíl je minimální). Děkuji
Dobrý den,
oba způsoby opravy střechy jsou možné. Záleží na stavu a provedení střešní konstrukce, využití objektu, zejména pak podmínek jako je vnitřní relativní vlhkost. Pokud je vnitřní relativní vlhkost v objektu vyšší z různých důvodů (provozní využití objektu apod.) doporučoval bych spíše způsob umožňující lépe odvádět vodní páry ven z objektu, tj. odstranit stávající plech a nahradit ho novým (falcovaný, Satjam apod.) přičemž bych pod střešní krytinu položil hydroizolační fólii tak, aby vznikla odvětrávaná mezera (pomocí latí a kontralatí). V rámci této opravy doporučuji provést zateplení, např. z vnitřní strany prken na kterých bude položena nová střešní krytina. Z dotazu není úplně zřejmé provedení střechy, resp. zda je možné takto střechu zateplit. Nevím také zda půdní prostory budou využívány pro pobyt nebo se jedná čistě o nevyužitý prostor. V případě využití půdy pro pobyt osob bych na vnitřní stranu konstrukce střechy položil parotěsnou fólii, která by měla zabránit vnikání vodních par do střešní konstrukce (stropní deska - parotěsná fólie - tepelná izolace - střešní prkna-hydroizolace-krytina).
Pokud uvažujete o nástřik PUR na stávající krytinu z falcovaného plechu, je to také možné. V tento moment však nejsem schopen vám poradit co je lepší. Nástřik je však technologicky náročnější. Dále záleží na těchto faktorech : technické, ekonomické, estetické.

S pozdravem
Ing. D. Staněk
Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín tisk