Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.7.12 / dotaz č. 34174
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně zateplení rodinného domu. Jedná se o RD z roku 1970. Z konstrukčního hlediska se jedná o přízemní rodinný dům,který je podsklepený, obvodové zdivo je z plynosilikátů tl.30 cm. Půdorys RD je cca 10,5x8,5m - krov vaznicová soustava-střecha stanová.V roce 1979 byla k původní části provedena přístavba se 2.NP bez podsklepení o půdorysu 6x11m. Obě části RD jsou přístupné jedním vchodem.Okna byla v loňském roce vyměněna za plastová U1,1. Aktuálně bez jakéhokoli zateplení. Nyní uvažujeme o zateplení RD (tedy stropu mezi sklepem a přízemím na původní části, a také zateplení půdy...). Prosíme o radu,v jaké síle nám doporučíte RD zateplit.

Děkuji
Vážený pane, bohužel neznám přesně konstrukci vašeho domu a tudíž i možnosti zateplování a proto mohu poradit pouze velice obecně.
Zateplení stěn - pokud se chystáte zateplovat stěny, tak by bylo vhodné spočítat bilanci kondenzace vodní páry pro konkrétní zateplovací systém a tloušťku tepelného izolantu. To je nutné zejména u těch materiálů, které mají relativně malý difuzní odpor a přitom dobře tepelně izolují. Pokud je však dům ze 70. let, byť postavený z plynosilikátu, který dobře tepelně izoluje, tak si troufám odhadnout, že již při použití tloušťky 100 mm nebudou problémy s bilancí kondenzace vodní páry. Samozřejmě použití silnější tepelné izolace je vhodnější, obvykle tloušťka 160 mm ještě nezpůsobuje technické problémy se zúžením průchodů apod. Samozřejmě silnější zateplovací systém je vítán, lze použít i 240 mm. Velmi důležité je zateplit dům minimálně 500 mm pod terén, samozřejmě lépe více. Pokud z nějakých důvodů nemůžete dům obkopat a provést svislé zateplení okolo stěn, tak toto lze nahradit i položením tepelné izolace vodorovně okolo domu, případně šikmo. JKde o to, aby zima, která proudí zeminou do stěny a pak do domu měla tuto cestu zeminou co nejdelší. Do země se obvykle volí jako zateplení extrudovaný polystyrén o tl. 3/4 toho, který se používá na fasádu.
Zateplení stropu suterénu - domnívám se, že zde budou hlavně problémys tím, jak silná tepelná izolace se sem vejde. Obvykle není problém s 50 až 100 mm. To je také obvykle dostatečná tloušťka, neboť v suterénu je tepla v zimě výrazně vyšší, než v exteriéru.
Zateplení stropu vytápěného podlaží (poslední podlaží pod střechou) - Zde je potřeba provést tepelnou izolaci v co největší tloušťce, záleží na tom, co vám objekt stavebně umožní. Optimalizační výpočty staré již téměř 10 let určující vhodnou tloušťklu tepelné izolace se zmiňují o tloušťkách v rozmezí 340 až 510 mm. Jakákoliv tloušťka tepelné izolace, kterou uděláte v rozmezí těchto výpočtů, bude správná. Protože doba pokročila je možné, že i větší tloušťky tepelné izolace budou ekonomicko ekologicky vhodné.
Zdraví
Roman Šubrt