Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.7.12 / dotaz č. 34197
Dobrý den,postavili jsme RD s cihel Porotherm 44 EKO+. Nyní řešíme fasádu
a dost známých i firem mi radí zateplit 80-100 mm polystyrenu.Chtěl jsem tuto cihlu, abych nemusel zateplovat.Vím, energie jsou drahé a ještě budou dražší, ale bude pro mne vhodné a výhodné zateplit?
Nikdo mi neřekne jestli je to vhodné i z ekonomického hlediska, jaká by pro mne byla návratnost v případě zateplení. Spíš mi to připadá, jako móda, všichni zateplují, zatepli taky.
Děkuji za odpověď
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS. Je naprosto logický a je dobré, že nad problémem uvažujete takto v kontextu doby a situace. V dnešním světe, kde je možno si vybrat z desítek různých stavebních systémů od lehkých konstrukcí s malou tepelnou kapacitou a akumulační schopností materiálů až po těžké konstrukce s velkou tepelnou kapacitou a akumulační schopností.

Jelikož se dotazujete jasně a věcně, pokusím se obdobně formulovat i svou odpověď. Přesto si dovolím začít trochu zeširoka. Cihlové bloky jsou v našich krajích velmi tradičním materiálem na stavby různého druhu. Výrobci tradičních cihlových bloků (cihel) se snaží udržovat tempo s trendem energeticky úsporných staveb a tedy obvodových konstrukcí s vysokým tepelným odporem resp. co nejmenší tepelnou vodivostí. Proto přišli na trh právě s výrobky kategorie, ze které jste svůj rodinný dům postavil, tedy cihly Porotherm 44 EKO+. Pokud je při zdění dodržen technologický postup, použity správné materiály, zhotovitel je dostatečně precizní a důsledný, je pak výsledný efekt v podobě základního nosného obvodového zdiva s přijatelnými tepelně-izolačními vlastnostmi bez tepelných mostů či jiných problémů objektu dobrý.

Teď k věci. Podívejme se na problém racionálně, tedy srovnejme orientačně tepelně-technické parametry tří uvažovaných konstrukcí (konstrukce jsou teoretické pro srovnání) pro výpočtové hodnoty (vnější teplota – 15 °C, vnitřní 21 °C):
1) Porotherm 44 EKO+ a omítky Porotherm (běžná)
2) Porotherm 44 EKO+ a 80 mm pěnového polystyrenu PPS (omítky)
3) Porotherm 44 EKO+ a 100 mm pěnového polystyrenu PPS (omítky)

Jelikož neznám parametry vašeho domu vztáhnu orientační výpočty na 1 metr čtvereční plochy obvodového zdiva vašeho domu (přepočtem si můžete snadno vyčíslit celkové orientační hodnoty za celou stavbu).

Přehled variant:

Číslo konstrukce / Souč. prostupu tepla U = [W/m2K] / Prostup tepla konstrukcí Q [W/m2]
1 / 0,20 / 7,06
2 / 0,14 / 4,99
3 / 0,13 / 4,65

Tedy slovně vyjádřeno při ponechání obvodového zdiva z Porothermu 44 EKO+ s omítkami bude činit tepelná ztráta 1 metru čtverečního s běžnými omítkami (cca 10 mm vnitřní a 35 mm vnější) asi 7 W. Pokud bychom objekt zateplili 80 mm PPS (pěnový polystyren), tak dojde ke snížení prostupu tepla konstrukcí na cca 5 W na metr čtvereční, tedy pokles na cca 71 % původní hodnoty. Při použití 100 mm PPS pak prostup tepla konstrukcí činí 4,65 W na metr čtvereční, tedy 67 % nezatepleného zdiva.

Tolik k číslům pro srovnání. Další rozhodování se pak odvíjí od mnoha dalších parametrů, například: celkové plochy obvodového zdiva, plochy a tepelných ztrát dalších konstrukcí (tedy výplní stavebních otvorů, střechy apod.), zdroje tepla (plyn, elektřina, dřevo apod.).

Pokud bychom dokázali porovnat předpokládanou spotřebu a potřebu tepla zatepleného a nezatepleného objektu, mohli bychom porovnat i návratnost případného zateplení. Nemyslím si, že zateplování je nějakou módou, v dnešní době je ve většině případů spíše nutností. Druhá věc je, že ne vždy jsou voleny vhodné technologie a materiály pro dané objekty (a jejich chyby a problémy).

Osobně si myslím, že porovnat předpokládanou potřebu tepla a tedy i ekonomicky vyjádřit (za daných předpokladů a vstupních hodnot) efekt případného zateplení samozřejmě v návaznosti na další faktory (především předpokládaný typ a výkon zdroje tepla a použité palivo či energii) není velký problém. Zkuste o tuto službu požádat svého projektanta, případně energetického auditora ve vašem okolí. Seznam energetických expertů včetně možností vyhledávání najdete na https://www.mpo-enex.cz/experti/. Pokud byste neuspěl, klidně se obraťte na nás, po doplnění řady údajů jsme schopni varianty porovnat.

Pokud byste měl další dotaz můžete se obrátit na kterékoliv poradenské středisko EKIS prostřednictvím služby i-EKIS, případně osobní návštěvou v blízkém středisku EKIS.

S přátelským pozdravem a přáním všeho dobrého


Ing. Libor Lenža, EKIS
Regionální energetické centrum, o.p.s. Valašské Meziříčí
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk