Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.12 / dotaz č. 34286
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jak se správně voli druh a tlouštka fasadního materialu na cihlový rodinny dum,zda se to nějak vypočítáva ze zdi,Jelikož jedni mě říkají že stačí sedy polystyren 100 a druzi zase neco jiného.Děkuji za odpověd
Dobrý den,
základem návrhu potřebné tloušťky tepelné izolace pro zateplení stěn je tepelně-technický výpočet dle ČSN 73 0540, ČSN EN ISO 6946 a dalších souvisejících předpisů. Tloušťku tepelné izolace stanovuje projektant nebo specialista na tepelnou techniku. Základem pro hodnocení návrhu je výše zmíněná ČSN 73 0540 Tepelná ochrana budov. Základem pro stanovení tloušťky tepelné izolace je znalost stávajících skutečných skladeb jednotlivých konstrukcí. U obytných budov postavených před rokem 1980 platily požadavky na obvodové stěny srovnatelné s parametry zdiva z cihel plných pálených v tloušťce 450mm, ať byly vyzděny z uvedeného materiálu nebo cihel příčně děrovaných, ale třeba v menší tloušťce. To znamená, že pokud máte domek starší než cca 32 let, pak je možné předpokládat vlastnosti odpovídající obdobě zděné pětačtyřicítky z cihel plných pálených. Nicméně doporučuji ověřit skutečné sklady a tloušťky použitých materiálů.
Pokud mám být konkrétní, tak pro zateplení stěny tl. 450mm z cihel plných pálených (nebo obdobných tepelně-technických parametrů) bude nutno použít tepelné izolace tl. min. 120mm (bílý pěnový polystyrén nebo minerální vata). Doporučoval bych zhodnotit tloušťku izolace. Tepelná izolace je komponent, který vám bude dlouhodobě (několik desetiletí) šetřit tepelnou energii a činí pouze část celkových nákladů. Ostatní komponenty jako, příprava podkladu, lepidlo, kotvící prvky, povrchové úpravy, lešení je nutno aplikovat při tl. 120mm stejně jako při tl. 200mm. Tím chci upozornit na skutečnost, že na tepelné izolaci by se šetřit nemělo.
Z pohledu volby materiálu pro zateplení je základem expandovaný pěnový polystyrén (EPS) a izolace na bázi minerálních vláken (MW), v posledních letech je na trhu i šedý polystyrén (přídavek grafitu). Ve větší míře se používá EPS než MW, důvodem je nižší cena EPS, tepelně-technické vlastnosti obou materiálů jsou srovnatelné (jsou samozřejmě rozdíly v rámci konkrétního výrobního programu), „šedý“ polystyrén má izolační vlastnosti o cca 25% lepší. Izolace z minerálních vláken je používána především tam, kde je to vyžadováno z pohledu požární ochrany. Samozřejmě zateplení lze provést pouze z MW, ale náklady budou vyšší. Všeobecně se doporučuje používat certifikované zateplovací systémy, tedy systémy, které prošly zkušebnou jako celek (izolace, kotvení, lepidlo, omítkoviny atd.) a jako celek také působí, např. po stránce chemické.
Pokud budete mít zájem, je možné navštívit naše pracoviště EKIS osobně. Na základě projektové dokumentace a informací o stavbě vám sice nezhotovíme projekt, ale můžeme podat více konkrétnějších a souvisejících informací. Před zahájením prací, které budou vyžadovat nemalé finanční prostředky, doporučuji Váš záměr konzultovat s projektantem na místě nebo na jeho pracovišti. Pro jednání s odborníky v této oblasti je vhodné mít dostupnou projektovou dokumentaci, ze které bude možno vyčíst tehdy projektantem navrhovaný materiál. Otázkou je skutečné provedení stavby. Volbu materiálu, zateplovacího systému, způsobu provedení doporučuji ponechat na odborníkovi – nezávislém projektantovi.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk