Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.12 / dotaz č. 34299
Dobrý den, v roce 2009 jsme koupili starší dům (cca 70 let) ve Volyni, u kterého byla při rekonstrukci asi před 10 lety (bývalým majitelem) přistavena část sloužící jako koupelna. Celý domek je podsklepen (v minulosti se tam prý bydlelo)nad úroveň terénu a tudíž domek je vyvýšen a "přízemí" je asi v úrovni 120 cm. Přístavek je taky vyvýšený. Při první fázi naší rekonstrukce stavební firma udělala novou podlahu, vodu, odvodný systém apod.(v přístavku), snížila strop _ polystyren + sadrokarton a calou místnost obložili dlažbou a obkladačkami. Pro lepší odvod par je ve stropě ventilátor. A tady je ten problém -- od té doby se při nižších venkovních teplotách sráží voda na stěnách koupelny, i v zimě, kde mi dokonce letošní zimu v tuhých mrazech i zamrzla voda (v potrubí) i na zdech. Je to zejména na straně převládajících větrů. Teď bych rád přístavek - koupelnu zateplil, aby mi nezamrzala voda, ale nejsem si jistej, jestli zároveň odstraním i "rosení stěn", nebo to ještě zvýším....Mám v plánu zateplit polystyrenem, 10cm. Zdi jsou cihla, 30 cm, + omítka. Má to smysl? nebo mi poradíte něco jiného? Děkuju.
Hezký den,

doporučuji Vám pozvat na místo stavebního projektanta, aby bylo možno správně navrhnout způsob dodatečného zateplení. Při dodatečném zateplení je zejména potřebné respektovat závaznou ČSN 73 0540-Tepelná ochrana budov-Část 2. Požadavky, která řeší i Vaši problematiku promrzání zdiva i dalších obvodových konstrukcí (nízké teploty vnitřního povrchu zapříčiněné tepelnými mosty). Norma vychází ze stavební praxe a respektuje zároveň vyšší ceny paliv a energií. Bylo by vhodné při návrhu zateplení zároveň vypočítat tzv. bilanci zkondenzované vlhkosti ve zdivu, aby bylo patrné jak se zdivo bude po zateplení chovat a kde bude rosný bod.

Dodatečné zateplení má rozhodně smysl a pokud bude odborně navrženo a bude technicky proveditelné, mělo by pomoci odstranit Váš problém. Důležité je také koupelnu správně a účelně větrat a odsávaný vzduch nahradit vzduchem čerstvým.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk