Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.7.12 / dotaz č. 34488
děkuji za výstižnou odpověď a dále bych se chtěla zeptat na případné pokračování Zelené úsporám, o kterém je sem tam slyšet, ale nic konkrétního, případně jestli jsou jiné dotace pro rodinné domy v dohledu
Dobrý den.
Jak koncem minulého měsíce informoval pan Pavel Nejedlý ze Státního fondu životního prostředí ČR, chystá se pokračování programu Zelená úsporám od poloviny roku 2013; ten oproti původnímu programu již nebude dosahovat takové výše. Určen bude však i pro veřejný sektor.
Další podstatnou změnou je to, že příjem žádostí bude probíhat formou výzev vyhlášených půl roku dopředu před zahájením přijímání.
Pro rodinné a bytové domy budou 3 oblasti podpory: novostavby v pasivním standardu, regenerace na nízkoenergetický standard, podpora projektu.
Bohužel se neuvažuje o tom, že by byly podporovány zpětně již zrealizované projekty.
Program by opět měl být financován z prodeje emisních povolenek.
Bohužel se zatím nedaří vybudovat jednotný dlouhodobý dotační program (např. součinnosti SFŽP a SFRB).
Jen na okraj ještě zmíním úryvek z aktualit na stránkách MŽP, kde uvádí ministr ŽP Tomáš Chalupa, že v programu na podporu snižování en. náročnosti budov, který se spustí v polovině příštího roku, bude snaha podpořit nejprve rekonstrukce veřejných budov (školy, školky…) a až v druhé řadě rekonstrukce soukromých domů.
Odpovídá:  Ing. Michal Hrazdil* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk