Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.12 / dotaz č. 34620
Dobrý den, v knize Tepelné mosty i na www. tepelnymost.cz jsem nenašel problematiku renovace a zateplování panelových domů. Konkrétně se jedná o výměnu vchodových dveří a montáž poštovních schránek do obvodové stěny vedle vchodových dveří (ta bývá zpravidla nově vyzděná, např. z tvárnic Ytong bez dodatečné izolace). Tím vzniká obrovský most v neizolované stěně a profukem schránkami. Řeší se to někde? Děkuji za odpověď,
Vážený pane, děkujeme za dotaz. Máte pravdu, že obvyklé, Vámi popsané, řešení je z hlediska tepelných izolací nevhodné. Jde však o řešení kompromisu mezi novými požadavky majitelů domů, technickými možnostmi a stavem společnosti. Dříve byly schránky vevnitř ve vytápěné části domu. Nyní však obyvatelé domů nechtějí, aby jim někdo cizí do domu chodil a proto volí variantu, že schránky jsou přístupné zvenčí pouze pro zasunutí pošty a zevnitř pro její vybírání. Existuje samozřejmě možnost schránky vybírat i zvenčí, hrozí však riziko jejich vylamování a další devastace. V zahraničí, ale i v ČR na samotách je zase obvyklé, že poštovní schránky jsou umístěny úplně mimo objekt. I toto je řešení.
Na druhou stranu je nutné konstatovat, že sice únik tepla schránkami je poměrně značný, avšak při rozpočítání na 24 a více bytů tak, jak je obvyklé, se z hlediska jednoho bytu nejedná o podstatné úniky tepla.
Odpovídá:  Ing. Pavlína Charvátová* - EKIS České Budějovice Energy Consulting tisk