Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.7.12 / dotaz č. 34792
Dobrý den.
Obracím se na vás s žádostí o radu ohledně zateplení novostavby rodinného domu.
Dům je přízemní, se sedlovou střechou a jeho konstrukce je následující:
• obvodové zdivo je Ytong Lambda o šířce 37,5cm
• nosné překlady nad okny opět Ytong 37,5cm
• okna jsou dřevěná, zasklená izolačním trojsklem a mají koeficient prostupu tepla Ug = 0,7 W/m2K-1 pro sklo a Uw = 1,0 W/m2K-1 pro celé okno
• podlaha je zateplená polystyrenem Styrotrade EPS 100 Z o tloušťce 15cm
• strop je sádrokartonový, zateplený izolační vatou o tloušťce 8 + 16 cm

Oproti původnímu projektu, se změnil způsob vytápění domu. Navržené radiátory byly nahrazeny teplovodním podlahovým topením v celé ploše domu.
Zateplení obvodového zdiva je v projektu navrženo zateplovacími deskami Multipor tloušťky 10cm.

A nyní k samotnému dotazu. Jaký způsob a tloušťku zateplení obvodového zdiva navrhujete jako alternativu k deskám Multipor? Vzhledem k jejich vysoké ceně je chci nahradit buď polystyrenovou deskou, nebo minerální vatou. U polystyrenu se ale obávám, že zabrání „dýchání“ domu, popřípadě povede ke vzniku plísní.
A dále, když jsem zvolil teplovodní podlahové topení, musím zateplit i sokl domu? Dům je v mírném svahu, na jedné straně je sokl 30cm, na druhé již 150cm.

Předem vám děkuji za odbornou radu.

S pozdravem
Tepelná vodivost fasádního polystyrénu je úrovni cca 85 % Ytong Multiporu. Tloušťka Multiporu by tedy měla být trochu větší, např. 180 až 200 mm místo 160 mm polystyrénu. Pěnový polystyren patří díky svým výborným tepelně izolačním mezi velmi nejpoužívanější izolační materiály.
Dlouhodobé používání tepelných izolací z pěnového polystyrenu na celém světě prokázalo, že ho díky jeho vlastnostem lze použít v celé řadě stavebních konstrukcí. Výroba ze suroviny z ropy, která se nejprve parou předpění a poté vypění do formy. Vzniknou bloky, které se řežou na izolační desky.
Vlhkosti bych se neobával (předpokládám že ve vašem domě nejsou neobvyklé zdroje vlhkosti typu bazén, akvárium atp.), (vlhkost by se měla vyvětrat převážně okny - cca 95 % vlhkosti). Pokud zvolíte polystyren clima dále zlepšíte tzv. "dýchání" domu.
Sokl bych zateplil tak jako tak pro zamezení tepelných mostů.

Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk