Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.8.12 / dotaz č. 34825
Dobrý den, mám velké dilema ohledně umístění parozábrany v následující skladbě šikmé střechy (cca 25°): a) plechová krytina, b) podbití, c) provětrávaná mezera, d) difuzně otevřená pojistná hydroizolace, e) dřevovláknitá deska Hofatex UD 80 mm, f) minerální izolace 140 mm mezi krokve, g) minerální izolace do roštu z CD profilů 50 mm, h) požární sádrokarton 12,5 mm. Parozábrana je plánována Guttafol DS Alu therm, ale nevím, jestli ji umístit rovnou pod krokve (mezi "f" a "g") a nechat těch dalších 5 cm vaty "nechráněných" nebo ji umístit až na sádrokarton (mezi "g" a "h"), kde ale bude doslova proděravěna kotvením SDK. Účinek reflexní vrstvy asi bude minimální v každém případě, jenom netuším, co se může dít pokud nechám kus vaty pod parozábranou a jestli případná vlhkost zase vydýchá do interiéru. Výšku skladby nechci navyšovat z prostorových důvodů.

Děkuji předem za Vaše rady.
Parozábrana je vrstva, která zabraňuje vodním parám obsaženým v teplém interiérovém vzduchu procházet do konstrukce, která sousedí s venkovním prostorem, nebo prostorem nevytápěným (půda). Vodní páry, které projdou do konstrukce, v ní mohou kondenzovat. Je to způsobeno tím, že směrem ven teplota v konstrukci klesá, a vodní pára procházející se ochlazuje a tím dochází k její kondenzaci. Voda pak přímo ohrožuje například dřevěné prvky konstrukce (postupná hniloba), nebo snižuje tepelně izolační schopnost minerální vaty, která je velmi nasákavá a většinou se používá jako tepelná izolace v podkrovích.

Platí obecné empirické technické pravidlo, že difúzní odpor materiálů ve složené skladbě konstrukce má směrem ven klesat, zatímco tepelný odpor jednotlivých vrstev v konstrukci stoupat. Tedy je potřeba provádět tepelné izolace na vnější straně konstrukce a parozábrany na vnitřní. Tím snižujeme rizika kondenzace v konstrukci. Samozřejmě že nic není takto ideální, většinou nastávají problémy v místě tepelných mostů, tedy tam, kde je izolace nějak oslabená a konstrukce prochládá více do hloubky (například krokve, rošt pod podlahou na půdě apod.)
Ve Vašem případě pokud by došlo k proděravění parozábrany je to daleko horší než mít 5 cm nechráněné izolace, ideální je dát parozábranu na vnitřní líc konstrukce bez její perforace
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk