Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.12 / dotaz č. 34917
Dobrý den,
žijeme v rd který má asi 120 let. Rekontruován byl v padesátých letech, obytné podkroví v roce 1996. Stěny:jižní 70cm z pálených cihel, zbytek 35cm. Jen jedna severní stěna zaizolována 8cm polystyrenu. Střecha izolována 10cm skelné vaty-pravděpodobně z valné části sežraná myšima. Plánuji zaizolovat i zbytek stěn a opravit izolaci střechy+přidat dalších 20cm fenolické pěny. Stěny plánuji izolovat 16 cm fenolické pěny Baumit XS022 nebo kingspan k5. Mám několik otázek:1.Má taková izolace smysl nebo je to moc?
2. Tepelný odpor fenolické pěny je 0,021W/m2K-je pravdivý? Jaké jsou zkušenosti s tímto systémem?
3. Čím mám izolovat dřevěné podlahy v přízemí?
4.Zbytek rodiny tvrdí, že je izolování nesmysl, a že tepelné mosty jsou také nesmysl. Jak je mám přesvědčit o opaku?
Vážený pane, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující :

1/ Tepelně technické úpravy stávajících konstrukcí, potažmo celých objektů (a RD nevyjímaje) jsou náročnou stavebně technickou disciplínou a vyžadují řešení odborníků (vypracování proj. dokumentace, výběr prováděcí firmy, činnost stavebního dozoru a popř. i jiné).

2/ Už při zpracovávání Vašeho záměru tep. technických úprav by měla vyplynout ta skutečnost, že popsané konstrukce Vašeho objektu (obvodové stěny, střecha) velmi výrazně nevyhovují současným tep. technickým požadavkům ve smyslu ČSN 73 00540-2:11 Tepelná ochrana budov . Nevyhovuje ani popisovaná obvodová stěna „35cm pálená cihla, s 8cm PPS“.
Z toho potom lze - pro takovýto nevyhovují tep. technický stav uváděných obvodových stěn a šikmé střešní konstrukce - dovodit, že takovéto vnější konstrukce Vašeho RD, jej budou řadit velmi pravděpodobně mezi nevyhovující, nehospodárné, popř. až velmi nehospodárné (neznáme stav vašich dalších vnějších konstrukcí, jako okna, dveře,podlahové konstrukce) a to opět dle ČSN 73 0540-2:11.
Zlepšením tep. technických parametrů jednotlivých konstrukcí vašeho RD lze (kromě příznivého vlivu na životnost těchto konstrukcí) dosahovat výrazných úspor v nákladech na vytápění a obecně lze u RD uvést, že např. zateplením jen obvodových stěn lze ušetřit až 1/3 energií, popř. dosáhnout cca 30% úsporu nákladů na vytápění, při zateplení dalších konstrukcí až cca 50%.
Pokud se týká vlastních tlouštěk tep. izolací je potřebné vycházet z požadavku, v jakém budoucím energetickém standardu by měl být objekt provozován (běžném, nízkoenergetickém či až pasivním - tam budou tloušťky tepelných izolací nejvyšší), ale v každém případě bychom doporučovali u zateplovaných konstrukcí dosažení aspoň doporučených hodnot dle ČSN 73 0540-2:11, což by např. pro zateplení vaší nezateplené cihelné obvodové stěny „35 cm“ představovala tl. fasádního pěn. polystyrénu (EPS) min. 150mm, v případě tep. izolace z fenolické pěny potom min. 80mm.

3/ Při Vámi udávané hodnotě „tep. odporu fenol. pěny 0,21“ se nejedná o hodnotu tep. odporu, ale o souč. tep. vodivosti (značí se řeckým písmenem lambda) a dle provedených měření zkušebnou těchto hodnot dosahuje (s mírně jinými hodnotami v případě menších tlouštěk pod 45mm). Zateplovací systémy s touto tep. izolací jsou v zásadě novinkou, zkušeností s nimi je proto zatím málo, při porovnání se systémy z izolacemi z EPS či z min. vaty. Je si však třeba uvědomit odlišnosti zateplovacích systémů s touto izolací, jako např. že desky mají jiný rozměr než běžný 0,5x1m, jejich křehkost, nejdou brousit jako např. desky EPS, vyžadují provedení větší tloušťky vnějšího omítkového souvrství a při stejné tl. desky tep. izolace je tento systém cca 2,5x dražší, než systém s EPS.

4/ Pokud se týká tep. izolace dřevěných podlah v přízemí, těžko se k tomuto dotazu blíže vyjádřit (nevíme např. jaká je skladba současná, jaký je stav vodorovných hydroizolací, jaká tl. izolace do podlah –výškově - půjde uložit, jaké mají být nové nášlapné vrstvy a pod), ale většina výrobců tep. izolačních materiálů, nabízí ve svém výrobním programu i výrobky do podlah. Předpokládáme, že pro Váš případ rekonstrukce, budou nejvhodnější tep. izolace do podlah na bázi pěnových plastů, tj. expandovaný pěn. polystyrén (EPS) a polystyrény se sníženou nasákavostí označované jako perimetr, popř. i tzv. pěn. polystyrén extrudovaný (XPS)- tento je navíc i laicky řečeno pevnější (výrobci – např. Isover, Bachl, Styrotrade a další – viz www stránky).

5/ Pro další informace o výhodnosti a potřebnosti zvýšení tep. ochrany stavebních objektů z hlediska tep. technického a energetického a i stavebně-technického a i investičního, je možno nás navštívit na předem dojednané bezplatné konzultaci na našem poradenském středisku EKIS v Olomouci (Ing. P.Svoboda, 777 068 990)

S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc

Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk