Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.12 / dotaz č. 34943
Dobrý den,
v novém bytovém domě jsem si nechala zhotovit vytápěnou keramickou podlahu v kuchyňském koutu.Dodala jsem přesný nákres umístění podlahového vytápění, tedy pouze před k. linku. Bylo mi však sděleno, že vytápění je i pod již položenou dlažbou umístěno pod velkou lednicí s mrazákem.Firma nepřipouští žádné znevýhodnění v můj neprospěch. Vím,že mi vzroste spotřeba el.energie.
Prosím o pomoc s argumentací a výpočtem ztrát za jeden rok.Lednice s mrazákem Electrolux,190cm vysoká.Tyto byty nemají komory.Děkuji za pomoc.Prosím o odpověd do tří dnů.Jdu převzít byt. S pozdravem a poděkováním
Dobrý den,
jestliže jste si zadala zakázku a dodavatel ji nesplnil dle Vašich požadavků, je Váš dotaz spíše pro ČOI, jedná se o občansko právní spor. Pro výpočet je nutné znát řada technických údajů z projektové dokumentace, např. el. příkon a další, případně by mohl být údaj o celkové spotřebě uveden v projektové dokumentaci. Tu spotřebu pak můžete rozdělit v poměru k instalované ploše. Také bychom mohli k Vám přijet a provést měření odebíraného elektrického proudu a stanovit roční spotřebu a platbu za spotřebovanou elektřinu navíc. Ovšem tyto služby jsou nad rámec tohoto informačního servru a vzhledem k přínosu by to bylo příliš drahé. Tohle byste mohla potřebovat až při případném právním sporu o rozsahu škody. V každém případě, pokud nejste spokojená tak dílo nepřevezměte.
Samozřejmě můžete argumentovat zvýšenou spotřebou elektrické energie respektive platby za provoz Vámi nepožadovaného elektrického zařízení. Ale to je okrajový argument. Ten hlavní by měl být, že dílo nebylo dodáno v dohodnutém rozsahu a kvalitě a požadujte slevu nebo odstoupení od smluvního vztahu.
Odpovídá:  Jiří Máslo* - EKIS Most Středisko pro úspory energie
Téma:  Elektřina
tisk